Het Belang van Limburg

“Iedereen rijdt tegen mij”

- Bram VANDECAPEL­LE Jan -Pieter DE VLIEGEREGE­R

108ste in Harelbeke en derde in Wevelgem. Zijn laatste wedstrijde­n voor de Ronde van Vlaanderen brachten niet wat Peter Sagan vooraf gehoopt had. Vrijdag was het nog pech, gisteren was het de anti-houding van de tegenstand­ers. De wereldkamp­ioen gooide er dan maar met zijn pet naar. “Iedereen rijdt tegen mij. Ik snap het niet. Ach. Ik heb er dan maar een training van gemaakt. Tot zondag op de Paterberg”, reageerde hij kribbig. Negen op de tien zijn post-koersinter­views met Peter Sagan kort en inhoudelij­k waardeloos. Alles wat hij zegt, klinkt dan wel grappig, maar is weinig zinnig. Ook gisteren na zijn derde plaats in Gent-Wevelgem stopte onze bandopneme­r na één minuut en 58 seconden. Maar voor één keer sprak hij wel duidelijke taal, zij het Saganiaans: “Against me everybody!”

De wereldkamp­ioen had na afloop van Gent-Wevelgem het gevoel dat iedereen tegen hem rijdt. “Ze willen mee met mijn aanval, maar eenmaal ze erbij zitten, doen ze niks meer. Nadien rijden ze om mij te doen verliezen. Een heel goedkoop spelletje. Is dit dan sport? Ik rijd om zelf te winnen. De rest blijkbaar niet.” Sagan doelt in de eerste plaats op Niki Terpstra. Op het moment dat Van Avermaet en Keukeleire wegrijden uit de kopgroep, heeft Sagan er net een forse kopbeurt opzitten. De Nederlande­r laat een klein gaatje vallen en kijkt vervolgens ostentatie­f naar Sagan om de kloof te dichten. De wereldkamp­ioen weigert. Nadien probeert hij nog tevergeefs alleendekl­oofmetdetw­eekoploper­s te dichten. Vervolgens geeft hij een gelaten indruk, alsof hij foert wil zeggen. Zijn irritatie tegenover Terpstra weerspiege­lt zich nog een laatste keer wanneer hij in de slothectom­eter alles uit de kast haalt om een late uitval van de Nederlande­r te counteren. Terwijl Sagan anders helemaal niet zo happig is op ereplaatse­n. “Ik begrijp Niki niet. Hij doet er alles voor om mee te zijn, en eenmaal hij erbij is, zit hij te zeuren dat zijn sprinters achter komen. Wat is dan het nut om aan te vallen, vraag ik mij af? Dit was nu eenshetsch­oolvoorbee­ldvanhoe je de wedstrijd kan verliezen. Als ze denken dat ik mij ga leegrijden om dan op een counter te lopen, hebbenzeme­tdeverkeer­detemaken. Ik ben zijn ploegmaat niet.”

Peter SAGAN Bora-Hansgrohe Maar niet enkel Terpstra is de gebeten hond. “Ik ben de wereldkamp­ioen. Er wordt naar mij gekeken. Maar er waren toch nog andere grote renners in de kopgroep. Greg is toch ook de Olympische kampioen”, zegt Sagan, die Van Avermaet ook wel feliciteer­de met zijn zege en zijn sterke race.

Sagans ploegleide­r Jens Zemke treedt zijn poulain - had u anders verwacht - bij. “Ik begrijp de angry van Peter. Toen ze met vijf wegreden was de kloof op de achtervolg­ers nog heel klein. Normaal rijd je dan eerst door en begin je pas in de laatste kilometers tepokeren.Nupokerden­zevanaf het begin. Met opzet een gat laten vallen om zo een andere renner te pesten, dat is toch beneden alle sportivite­it. De tactiek van de andere ploegen is: Hoe klop je Peter. En niet hoe win je de wedstrijd?” Sagan en zijn ploeg vergeten één ding. Wielrennen is een ploegsport. Het is niet omdat hij in een eenmansplo­eg rijdt, dat dit voor de anderen ook geldt. Terpstra had Boonen en Gaviria nog achter de hand, Soren Kragh Andersen kon zich wegsteken achter Matthews.

Volgens Zemke is de boosheid van Sagan geen slechte zaak. “Hij zal extra gemotiveer­d zijn zondag. Ook conditione­el is hij top. Op de Kemmelberg was hij de beste.ToenGregaa­nviel,zathijin zesde positie. Maar hij rolde de rest snel op en zat voor de top al in het wiel van Van Avermaet.” Het laatste woord is voor Sagan zelf. “Als je altijd wint, verlies je motivatie. Ik heb er dan maar een training van gemaakt. Ik zal zondag extra gemotiveer­d zijn. Ik kijk uit naar de Paterberg. Hoe het volgende week zal zijn? Huh. Against me everybody”, aldus de nijdige wereldkamp­ioen, die gisterenav­ond nog naar Monaco vloog. Iedereen boos op Niki Niki Terpstra Terpstra na Gent-Wevelgem. m. De De Nederlande­r liet ostentatie­f stentatief Greg Van Avermaetet en en Jens Jens Keukeleire wegrijden den en en zowel tegenstand­erer Peter Peter Sagan als de eigen n ploegleide­r Wilfried ed Peeters hadden daaraar geen begrip voor. En En dan zou Terpstra ook ook nog medevlucht­err

Søren Kragh Andersener­sen in het gezicht hebben ben gespuwd. “Niet gebeurd”, zegt Terpstra. Wat gebeurde er in Gent-Wevelgem op 15,8 kilometer van de streep, op het moment dat Greg Van Avermaet en Jens Keukeleire wegrijden? Peter Sagan heeft net een kopbeurt gedaan en gaat naast Niki Terpstra rijden. De Nederland houdt de benen stil, Sagan gebaart dat hij moet rijden. “Als hij gaat bluffen, dan kan ik ook heel goed bluffen”, zo analyseerd­e Terpstra dat moment.

In het hoofd van de Nederlande­r speelde van alles tegelijk. Zo bestond er onduidelij­kheid over wat de ploeg precies van hem verwachtte. Mogelijk omdat de radio’s slecht of niet functionee­rden.

Ik begrijp Niki niet. Hij doet er alles voor om mee te zijn, en eenmaal hij erbij is, zit hij te zeuren dat zijn sprinters achter komen

 ?? Foto PHN ?? Sagan doet zijn beklag bij Renaat Schotte.
Foto PHN Sagan doet zijn beklag bij Renaat Schotte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium