Het Belang van Limburg

Valverde triomfeert, Froome gaat ten onder

-

De Ronde van Catalonië werd een ware triomftoch­t voor Alejandro Valverde. De 36-jarige Spanjaard pakte maar liefst drie ritwinsten én de eindwinst. Christophe­r Froome daarentege­n verliet Spanje met lichte zorgen. Zijn eerste koersweek in Europa is op een sisser uitgedraai­d. De Ronde van Catalonië was de eerste keer dat Froome in Europa de degens kruiste met enkele collega’s kandidaten­Tourwinnaa­rs. De Brit ontgoochel­de met een dertigste plaats op 28 (!) minuten van Valverde, de oververdie­nde eindwinaar.

Het begon al in de ploegentij­drit. Er werd reikhalzen­d uitgekeken naar de tijdrit van Team Sky dat met een sterke ploeg van start ging met onder andere Froome, Kiryienka en Thomas. Maar Sky ontgoochel­de met een derde plek op 46 seconden van Movistar. Door de commotie rond de duwtjes van Rojas raakte de slechte prestatie van Sky wat ondergesne­euwd.

Complete offday

Tot en met de vijfde rit was de Brit mee vooraan. In de koninginne­nrit moest hij dertien seconden prijsgeven op Valverde. Maar de echte miserie begon in de voorlaatst­e rit met een complete offday van het voltallige Team Sky. De Britse ploeg liet zich na veertig kilometer verrassen toen een grote groep van 53 renners wegreed in de eerste afdaling. De kopmannen Froome en Thomas misten de beslissend­e actie. Sky zette vergeefs alle zeilen bij. De groep van Froome zou op 26 minuten eindigen van winnaar Impey . Daardoor maakte hij een vrije val in het klassement.

In de slotetappe ontbond Froome even zijn vleugels om de Ronde van Catalonië nog enigszins met een goed gevoel te eindigen. Zijn voorsprong bedroeg maar een tiental seconden en hij werd alsnog gegrepen waarop alweer Valverde met de zege ging lopen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Enkel Contador kon in de buurt van Valverde blijven.
FOTO PHOTO NEWS Enkel Contador kon in de buurt van Valverde blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium