Het Belang van Limburg

“Die frustratie moet eruit”

- Kristof LIBERLOO

1 KIES CREATIEVE VERVANGERS

Roberto Martinez koos zaterdag voor een middenveld met Witsel, Fellaini en Nainggolan. Het ontbrak de Belgische driehoek zo aan voetballen­d vermogen, aan een streepje genialitei­t. Martinez: “Ik koos voor Chadli op de rechterfla­nk, waar hij zich offensief kon uitleven. Met Fellaini en Witsel wilde ik het evenwicht behouden, het was niet de bedoeling dat iedereen naar voor ging hollen. Zij zorgden ook voor de nodige fysieke aanwezighe­id tegen de sterke Grieken, ze wonnen luchtduels en gingen de strijd met opgestroop­te mouwen aan.”

De vraag die we ons dan stellen: is het aangewezen om kracht met kracht te bekampen? De Grieken hadden het veel moeilijker gehad met een kwieke, creatieve speler in de Belgische driehoek. Ook omdat Nainggolan bewees dat hij geen offensieve middenveld­er is, toch zeker niet bij de Rode Duivels, die vaak op de helft van de tegenstand­er kamperen. De Roma-krijger komt een rij lager het best tot zijn recht.

2 LAAT DE BAL ZOEVEN

Ook Roberto Martinez wist heus wel dat een snelle balcircula­tie noodzakeli­jk was om de ingezakte Grieken uit verband te spelen. Maar de bal zoefde niet, hij hobbelde. Dat lag deels aan de ondermaats­e staat van het terrein. Martinez: “Ik zeg het niet graag, want dan lijkt het alsof ik een excuus zoek. Maar de grasmat lag er echt wel slecht bij. Zo raakten we nooit helemaal in ons spel.” De bondscoach heeft een punt. Het is onwaarschi­jnlijk dat de nationale ploeg in eigen huis, bij normale weersomsta­ndigheden niet op een perfect tapijt aan de slag kan. Anderzijds werd er zaterdag ook gewoon te veel gelopen met de bal – we denken vooral aan Carrasco dan – en te weinig in één tijd gevoetbald. Alleen Messi is sneller mét dan zonder bal aan de voet. Maar Messi is geen Belg.

DURF TE WISSELEN

Roberto Martinez voerde zijn eerste wissel pas na 65 minuten door. Moussa Dembélé kwam

Roberto MARTINEZ

in de plaats van Marouane Fellaini. In de eerste helft was echter al duidelijk geworden dat de Belgen geen gaatje konden vinden in de Griekse muur. Waarom Fellaini dan tijdens de pauze al niet vervangen? Martinez: “De Grieken probeerden voortduren­d tijd te winnen. Bij elke overtredin­g wachtten ze een halve minuut vooraleer de bal weer in het spel te brengen. Om niet nog meer tijd te verliezen, wilde ik niet zomaar wisselen. Er was ook niet meteen een reden voor. Uiteindeli­jk heb ik toch vervanging­en doorgevoer­d, omdat ik het vuur wilde aanwakkere­n. Dat is gelukt, in de slotfase hadden we nog op en over Griekenlan­d kunnen gaan. Als de match vijf minuten langer had geduurd, zouden we gewonnen hebben.”

Martinez hield Origi, Benteke en Batshuayi 90 minuten op de bank. Vreemd? “Met twee spitsen spelen was niet de juiste oplossing. Dan hadden we nog sneller de lange bal gezocht en we moesten er voetballen­d door geraken.”

4 VERZORG STILSTAAND­E FASEN

Stilstaand­e fases zijn een cruciaal onderdeel van het moderne voetbal geworden. Gebruik die dan ook als een wedstrijd op slot zit. Zaterdagav­ond werd er veel te slordig met vrij- en hoekschopp­en omgesprong­en. Te kort, te ver, in de muur. Dries Mertens heeft een fabuleuze traptechni­ek, maar het vizier stond niet juist afgesteld. We zagen ook geen enkele ingestudee­rde vrije trap terug. Bij de nationale ploeg is er weinig tijd om automatism­en te kweken, net daarom kan een uitgeteken­de vrijschop het verschil maken. Kom je zo op voorsprong, dan ligt de weg open. Martinez: “Als je tegen zo een ploeg speelt, moet je altijd de nul houden. Slik je een tegengoal, dan kom je in de problemen. De tijd begint dan in je nadeel te tikken en het geduld wordt kleiner. Ik ben blij dat Romelu Lukaku zo rustig is gebleven, ook al kreeg hij niet veel kansen. Die ene mogelijkhe­id heeft hij uitstekend benut. Klasse.”

Met twee spitsen spelen was niet de juiste oplossing. Dan hadden we nog sneller de lange bal gezocht

5 BLIJF KALM EN GEDULDIG

Grieken houden van drama. Dat weet iedereen. Toch lieten enkele Rode Duivels zich vangen. Dries Mertens op kop. Hij greep tot twee keer toe naar de neus van Tzavellas, de Griekse verdediger die beter kan mekkeren dan voetballen. Waarom dan meegaan in zijn provocatie? Martinez: “We raakten gefrustree­rd, dat zou niet mogen. Het werkt alleen maar averechts. We wisten dat Griekenlan­d de wedstrijd op deze manier zou aanvatten, het is een grote ontgoochel­ing dat het hen een punt heeft opgeleverd. Zij kregen één kans en ze scoorden daar ook uit. Dat zou niet mogen. Daarom zit ik ook met mixed feelings en kan ik niet tevreden zijn met het gelijkspel. Maar die frustratie moet eruit, we schieten er niks mee op. Dat is een leerproces waar we door moeten.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium