Het Belang van Limburg

Exit Blind bij Oranje

Nederland dreigt opnieuw groot tornooi te missen

- Gert GYSEN

“Ik moet jullie niet uitleggen hoe het werkt in de voetballer­ij.” Het was aanvoerder Arjen Robben die na de wedstrijd in Sofia zinspeelde op een aanstaande breuk tussen het Nederlands elftal en bondscoach Danny Blind. Het bleef uiteindeli­jk wachten tot gisterenav­ond half tien toen de KNVB met een statement naar buiten kwam, waarin het ontslag van Blind werd aangekondi­gd. “We hebben respect voor wat Danny betekend heeft voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverb­and. Maar omdat de sportieve resultaten zijn tegengeval­len, en nu ook de kwalificat­ie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaak­t afscheid van hem te nemen”, zegt directeur Jean Paul Decossaux.

17-jarige debutant

Danny Blind geeft aan de beslissing te betreuren. “We waren op de goede weg”, vond Blind. “De match in Bulgarije was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles in gestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt.” Blind kreeg eigenlijk nooit een lijn in Oranje. Hij wisselde te vaak van systeem en spelers. Oranje was een duiventil geworden. De ingreep Crisis bij Oranje. Alweer. Nederland verloor zaterdagav­ond kansloos met 2-0 op het veld van Bulgarije. Daardoor dreigt het na het EK in Frankrijk ook het WK in Rusland te missen. En dat kost bondscoach Danny Blind de kop. “We waren nochtans op de goede weg”, vond Blind. die hem uiteindeli­jk de kop heeft gekost was het opstellen van de 17-jarige Matthijs de Ligt in het hart van de verdedigin­g. Die jongen stond bij Ajax nog maar amper twee keer in de basis in de Eredivisie, maar werd zaterdag meteen voor de leeuwen gegooid in een cruciale interland. Gevolg: De Ligt lag met een foutje aan de basis van de 1-0 en uiteindeli­jk de nederlaag.

Pas vierde in poule

Blind leidde Oranje in negen kwalificat­iewedstrij­den en meer dan de helft werd verloren. Alleen tegen voetbaldwe­rgen als Kazachstan, Wit-Rusland en Luxemburg kon hij winnen. Nederland riskeert voor de tweede keer op rij een groot tornooi te missen, want na de nederlaag in Sofia staat het pas vierde in de poule achter Frankrijk, Zweden en Bulgarije. Assistent-trainer Fred Grim leidde gisterenmi­ddag al de training en zal ook in de oefenwedst­rijd van dinsdag tegen Italië de honneurs waarnemen. Daarna gaat de KNVB op zoek naar een nieuwe bondscoach. Roger Schmidt, die indruk maakte als trainer van Leverkusen, is een naam die de ronde doet. Ook Frank de Boer is vrij en komt in beeld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium