Het Belang van Limburg

Droomstart voor Viñales

Spanjaard pakt zege in eerste race voor Yamaha Belgisch team wint in Moto2

- Jürgen SCHROOTEN

Qatar telt acht regendagen per jaar, zeggen de statistiek­en. De MotoGP kreeg er daar de afgelopen week maar liefst vier van te slikken. Zo werd de Grote Prijs gisteren tot twee keer toe uitgesteld omdat er regen viel. Uiteindeli­jk kon de start toch plaatsvind­en en maakte Maverick Viñales zijn favorieten­rol helemaal waar. Woestijnst­ormen, regen... Het weer was de afgelopen dagen erg grillig in Qatar. Zaterdag werd de hele racedag geschrapt omdat het circuit door de regen te gevaarlijk was. Geen kwalificat­ies dus, waardoor de tijden van de vrije trainingen de startgrid bepaalden.

Geen speelgoed

De Moto2 en Moto3 konden gisteren hun wedstrijd nog in goede weersomsta­ndigheden afwerken, maar net voor de start van de MotoGP begon het opnieuw te regenen. Te link om te starten. Vooral bochten 13 en 14 lagen er verraderli­jk bij. “Dit is geen speelgoedm­otor, dit is een MotoGP-machine”, zei Scott Redding. “Ik wil heel graag racen, maar de veiligheid staat voorop.”

De wedstrijd werd tot twee keer toe uitgesteld. Uiteindeli­jk werd de race drie kwartier later toch op gang geschoten. En we kregen een prachtig schouwspel voorgescho­teld. Rookie Johann Zarco zorgde voor de eerste sensatie door doodleuk op kop te gaan rijden, met alle grote namen in zijn zog. Het sprookje van de Fransman duurde vijf ronden, tot hij in bocht 2 onderuit schoof.

Dovizioso nam het commando over, maar kreeg halfweg de race Viñales - die z’n wedstrijd briljant opbouwde - in z’n nek. De strijd tussen twee compleet verschille­nde motoren leverde een prachtig schaakspel op. Dovizioso nam - profiteren­d van het vermogen en de topsnelhei­d van zijn Ducati - op het lange rechte stuk telkens de leiding, maar Viñales counterde keer op keer met subliem bochtenwer­k. Op twee rondjes van het einde gaf hij Dovi de doodsteek.

Geen gok van 10 euro

Eerste race voor Yamaha en meteen raak voor Viñales. Niet onverwacht na zijn dominantie in alle officiële tests. “Een droomstart”, zei de Spanjaard. “De baan lag er nochtans heel moeilijk bij door die regenbuitj­es. In het begin ben ik heel voorzichti­g geweest. Pas toen ik me echt comfortabe­l voelde, ben ik stap per stap aan mijn inhaalrace begonnen.”

Maakte ook indruk: Valentino Rossi. De Italiaan (38!) stond nergens tijdens de tests en de vrije trainingen. Maar als er WK-punten te verdienen vallen, staat The Doctor er steeds. Gisteren pakte hij zijn 222ste (!) podium, voor de neus van wereldkamp­ioen Marquez. “Een verrassing”, bekende Rossi. “Als ze me voor de race gevraagd hadden om een gokje te plaatsen op mijn podiumkans­en, dan had ik dat niet gedaan. Zelfs geen 10 euro (lacht). Ik weet niet hoe we het geflikt hebben, maar dit voelt aan als een zege.” De eerste Grote Prijs van het seizoen leverde meteen Belgisch succes op. Franco Morbidelli schonk het Marc VDS Team uit Charleroi de overwinnin­g in de Moto2. Voor de 22-jarige Italiaan was het zijn eerste GP-zege ooit. Brusselaar Xavier Siméon kon in extremis nog één WK-puntje (vijftiende plaats) meepikken.

In de kon Livio Loi zich meteen in de

grote kopgroep nestelen. Maar in de vierde ronde liep het mis. “Ik kwam iets harder uit de bocht, probeerde uit te remmen, maar tikte Bendsneyde­r nog aan”, vertelt Loi. De Nederlande­r ging tegen de vlakte en Loi moest uitwijken, waardoor hij de kopgroep moest lossen. En die kloof kreeg hij niet meer gedicht. “Spijtig. Ook voor Bo, mijn maatje”, sakkerde Loi. “Het is een stom race-incident, maar zo heb ik voor ons allebei de race verpest, want ik had echt het gevoel dat top 5 erin zat.”

The Sniper eindigde twaalfde. De winst was voor zijn ploegmaat Joan Mir.

 ?? FOTO EPA
FOTO EPA ?? Rossi (l), Dovizioso en Viñales (r) op het podium.
Viñales was subliem in de bochten.
FOTO EPA FOTO EPA Rossi (l), Dovizioso en Viñales (r) op het podium. Viñales was subliem in de bochten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium