Het Belang van Limburg

“Ik ben in bloedvorm”

Zo wordt Wout Wijsmans ‘Speler van het Jaar’

- Leo PEETERS

Noliko Maaseik had meer dan de handen vol met een knokkend Antwerpen. Altijd een taaie brok voor de Maaslander­s. Jolan Cox, Simon Peeters en de Fin Krastins deden de leider bijna kraken. Maar dat was bij 1-2 zonder het talent van Wout Wijsmans gerekend . Hij redde al een punt in Roeselare (3-2) en zorgde door vijftien treffers voor winst in de tiebreak: 3-2. Wordt Wout straks de ‘Speler van het Jaar’? Maaseik blijft leider, maar de ruime bonus is geslonken tot één puntje. Zo loeren Aalst en Roeselare om de hoek. Antwerpen droop af. “Jammer”, pruilde libero Dennis Deroey. “Een Europees ticket is nog ons enige doel.”

Onzekerhei­d op hoofdaanva­l

Vier sets lang pijnigde de Maaseikse coach Castellani zijn brein, op zoek naar de juiste opstelling. Hij probeerde eerst Rychlicki op de hoofdaanva­l. Daarna ‘medical joker’ Ivan Raic. De Kroaat deed het behoorlijk. Misschien te diagonaal. Zo werd Castellani verleid tot een laatste gok: Wijsmans op de ‘opposite’. En jawel, die zet pakte winnend uit. Antwerp-coach Dardenne had de Australiër Douglas Powell vroeg gewisseld voor Simon Peeters. De Finnen Krastins en Sinkkonen beten na 17-13 terug tot 17-17. Libero Santucci voerde een super redding uit. En Jolan Cox - in onderhande­ling met Maaseik - knalde buiten: 25-21.

Na 1-0 leek Maaseik twee sets in dommelen. “Onze opslagdruk viel weg”, zag Rob Bontje de bui hangen. Cox en Peeters wonnen zo het intense gevecht tegen de ingekomen Ivan Raic. Over 10-16, 15-18 en 18-18 naar 20-24. Cox rondde dit keer wel af: 1-1. Een vaker flaterend Maaseik holde achter de feiten aan in de derde set. Via 11-16 en 15-20 naar 17-23. Tot slot: 1825. “Maar afmaken zat er niet in, omdat Wijsmans ons veel pijn deed”, stelde coach Alain Dardenne.

Zo was Castellani aan zet in de achtervolg­ing. Wijsmans stond in kruis met set-up Skladany. De bijna veertiger ontbond al zijn duivels. Wout kantelde de stand naar 13-10 en 16-15. De Argentijn Nicolas

Wout WIJSMANS Bruno acete naar 23-17. En met hulp van Maan (25-18) werd een dramatisch­e ‘nulpunter’ en 1-3 voorkomen. “Oef”, aldus Bruno: “Antwerpen doet altijd moeilijk. Maar deze set wonnen we verdiend.” Wout Wijsmans zette zijn glansrol extra in de verf door de opmars naar 8-5 en 13-9 in de belle. ‘Medical joker’ Ivan Raic: “Dit was moeilijk. Maar Wout bracht weer ritme in ons spel. Heel sterk, hoe hij de dreiging kon wegwerken.”

Speler van het Jaar

Ook Jelte Maan, die afrondde bij 15-10, deed zijn hoed af voor Wijsmans: “Raic is onze ‘medical joker’, maar Wijsmans is een ‘ medical miracle’ (medisch mirakel, nvdr.) na zijn kuitletsel. Hij is straks veertig en toch MVP. Eerst in Roeselare, nu opnieuw.” Akkoord: stel dat Maaseik de titel pakt, dan verdient Wijsmans de prijs van ‘Speler van het Jaar’, als eerbetoon. Wijsmans: “Ik voel me in bloedvorm. De ploeg acteerde te nerveus. Ik snap dat wel. Bij 1-2 kijk je voortduren­d naar het scorebord, minder naar je eigen spel. Maar oké: 3-2, dat is leuk”, aldus Wijsmans. “Volgend weekend, tegen Aalst en vriend Frank Depestele, hoop ik weer te pieken.”

Ik hoop volgende speeldag opnieuw te pieken in eigen huis tegen Aalst en vriend Frank Depestele

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Links Jelte Maan, rechts Ivan Raic. Maaseik viert de nipte overwinnin­g.
Foto DICK DEMEY Links Jelte Maan, rechts Ivan Raic. Maaseik viert de nipte overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium