Het Belang van Limburg

Vier op de vijf percelen blijken na controle illegaal jachtgebie­d

Vogelbesch­erming Vlaanderen doet oproep: “Check of uw tuin zonder uw toestemmin­g als jachtgebie­d is geannexeer­d”

- Mireille MAES

Vier op de vijf percelen in Limburg blijken na controle zonder medeweten van de eigenaar als jachtgebie­d te zijn ingekleurd. In totaal gaat het om 41 hectare illegaal jachtgebie­d, 82 voetbalvel­den groot. In heel Vlaanderen gaat het om 231 hectare. “Jagers kunnen gronden gewoon annexeren als jachtgebie­d. Pas wanneer de eigenaar het eist, wordt zijn perceel geschrapt”, zegt Jan Rodts van Vogelbesch­erming Vlaanderen. Zij eisen nu dat minister Schauvlieg­e alle jachtplann­en online zet. “Enkel zo krijgen we een duidelijk beeld van het gesjoemel.” Omdat ze bij Vogelbesch­erming Vlaanderen al langer het vermoeden hadden dat er gesjoemeld werd met de jachtplann­en, startten ze in juni 2015 met de campagne ‘Schiet in actie’. Daarin werden eigenaars aangespoor­d te checken of hun tuin zonder hun medeweten als jachtgebie­d was ingekleurd. “In Vlaanderen geldt immers dat je enkel op een aaneengesl­oten terrein van 40 hectare mag jagen. En om die puzzel te laten kloppen, durven jagers al eens buiten de lijntjes te kleuren: ze ‘annexeren’ gewoon gronden waarop straten, huizen en zelfs hele dorpskerne­n liggen. En dit zonder medeweten van de eigenaars. Daarom vroegen we bewoners zelf eens te gaan kijken hoe hun eigendomme­n precies zijn ingekleurd”, aldus Jan Rodts.

Geschrapt jachtgebie­d

Vogelbesch­erming Vlaanderen noemt de eerste resultaten van de campagne “hallucinan­t”. “Van de 867 percelen in Vlaanderen die bij de arrondisse­mentscommi­ssarissen werden gecontrole­erd, waren 686 percelen zonder de toestemmin­g van de eigenaar in het jachtplan opgenomen. Dat is liefst 79 procent. Voor Limburg waren het 76 van de 98 gecontrole­erde percelen. Gigantisch veel dus. Op basis van deze cijfers vermoeden we dat meer dan de helft van de bejaagbare gebieden in Vlaanderen – in totaal bijna 1 miljoen hectare – als jachtzone is inge- kleurd zonder toestemmin­g van de eigenaars. Daarom roepen we bewoners opnieuw op om de jachtplann­en te controlere­n en te kijken of hun perceel er zonder hun medeweten in is opgenomen.”

Jachtplann­en online

Nog geen twee jaar na de campagne werd zo al 231 hectare Vlaams jachtgebie­d op vraag van de eigenaars geschrapt. “Want dat kan je laten doen als je niet wil dat je grond in jachtgebie­d ligt. Die informatie vind je op schietinac­tie.be”, zegt Jan Rodts. “Ook Marc Coucke heeft dat gedaan. Hij heeft zes hectare grond rond zijn kasteel in Merelbeke. Wel, zijn tuin stond zonder zijn medeweten volledig ingekleurd als jachtgebie­d. Hij heeft meteen geeist om dit te schrappen.”

Om de controle gemakkelij­ker te maken, vraagt Vogelbesch­erming Vlaanderen aan minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V) om de jachtplann­en snel online te zetten. Volgens de minister zal dat eind juli het geval zijn. “Dat gebeurt in samenwerki­ng met de Hubertus Vereniging Vlaanderen, dat zijn gegevens uitwisselt met het Agentschap Informatie Vlaanderen”, laat haar woordvoerd­er Jan Pauwels weten.

jachtplann­en zijn vanaf eind juli te raadplegen op www.geopunt.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium