Het Belang van Limburg

Een legging als broek: modeblunde­r of niet?

Passagiers geweigerd van vliegtuig door ‘stijlloze’ outfit

- Silke REMMERY

Daar is de grote discussie weer over de legging. Kan hij of niet? Nadat Jani het al langer een noemt, vindt nu ook de Amerikaans­e luchtvaart­maatschapp­ij United Airlines de

zo stijlloos dat ze twee vrouwen die eentje droegen op het vliegtuig, weigerde. En toch zweren veel vrouwen erbij, omdat het gemakkelij­k is. Hoe zit het nu?

HASSELT -

tight

no-go

Hun paspoort was oké, hun ticket ook. Maar dat twee vrouwelijk­e passagiers een legging droegen, dat was voor United Airlines een probleem. Als de twee geen échte broek aan zouden trekken, mochten ze het vliegtuig niet op. Want een legging hoort niet volgens de dresscode van de luchtvaart­maatschapp­ij. En daar moesten de dames zich houden, aangezien ze gratis meereisden als naaste van een medewerker van United Airlines.

Hoort die spandex enkel thuis in de fitness? Of kan je ermee gaan werken? Ook stilisten hebben hun twijfels. Het past op straat, zegt stiliste Linda Van Waesberge. “Maar niet met een kort T-shirt waarbij je de legging draagt als broek, dat vind ik lelijk. Liever met een lange top of een jurkje. En bij zo’n weer als gisteren, zonnig en toch nog fris, is het ideaal voor wie geen panty’s wil dragen. Eén vanuit de sportlijn van Élodie Ouédraogo en Olivia Borlée is perfect te combineren met dagkledij.” “Vooral de kwaliteit ervan is belangrijk”, vult stilist Jody Van Geert aan, die eveneens benadrukt dat de legging het best ge- combineerd wordt met een oversized hoodie of lang shirt. “Een legging van een tweederang­smerk kan echte horror zijn: daarin zie je elk bultje. Het verhult niets. Dus kies voor stevig materiaal. Nike en Adidas hebben stijlvolle leggings. Met motief, dat mag zeker. Soms zorgen de lijnen er zelfs voor dat de benen optisch smaller ogen.”

Modieuze variant

En toch is stiliste Lien Degol niet overtuigd. “Een sportieve legging van Nike of Adidas vind ik niet kunnen als dagelijkse kledij. Dat is zoals paardrijla­arzen dragen zonder te paardrijde­n. Dat is bedoeld om te sporten. Ik snap wel dat je na de fitness er nog eens mee binnenstap­t in Delhaize, maar ik vind het niet oké dat dat soort legging echt als gewone kledij wordt gedragen.”

Behalve als gerenommee­rde modehuizen als Marc Jacobs, Balenciaga of Versace zich laten inspireren en van de sportieve legging een modieuze variant maken. Geen broek om in te yoga’en, maar een tight, gemaakt uit kwalitatie­ver materiaal zoals leer. “Dat vind ik wel een goede zaak”, zegt Degol. “Laat die collectie maar comfortabe­l zijn. Die leggings verschille­n trouwens nog weinig met de skinnyjean­s van vandaag. Maar ook die fashionabl­e leggings hebben een voorwaarde: je moet er de benen voor hebben. En kijk of het netjes zit aan het kruis. Je wil je echt vermijden dat iets zichtbaar is dat je eigenlijk niet wil laten zien.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Om naar de yoga te gaan, mag je van alle stylisten een legging dragen. Maar daarbuiten...
FOTO PHOTO NEWS Om naar de yoga te gaan, mag je van alle stylisten een legging dragen. Maar daarbuiten...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium