Het Belang van Limburg

“Hechte vriendscha­p is goede leerschool”

Prins George mag geen beste vriendje hebben, Vlaamse experts begrijpen niet waarom

- Jens VANCAENEGH­EM

Hopelijk voor prins William en Kate Middleton is hun zoontje George (3) van het sociale type. Het adellijke ukkie gaat op 1 september naar een school waar leerlingen met iedereen bevriend moeten zijn en geen BFF mogen hebben. Vlaamse experts stellen zich grote vragen bij die aanpak. “Op die leeftijd leren ze net de waarde kennen van een hechte vriendscha­p”, zegt kinderpsyc­holoog Koen Lowet.

(Best Friend Forever)

Zal onze kleine spruit wel vriendjes maken? Het is een vraag die veel ouders bezighoudt als ze hun oogappel voor het eerst afzetten aan school. Als die enkele dagen later het nieuws verkondigt een beste vriendje te hebben, slaken ze dan ook een zucht van verlichtin­g. Ongezond, vindt de Thomas’s Battersea School in Londen dat vanaf 1 september de toekomstig­e koning van Groot-Brittannië verwelkomt: prins George. Een schooljaar kost er bijna 20.000 euro, maar de opvoedkund­ige principes van het schoolhoof­d zijn allesbehal­ve traditione­el. In een gesprek met The Daily Telegraph vertelt de man dat kinderen beter veel goede vrienden hebben in plaats van één beste. Dat moet bezitterig­e relaties en traantjes vermijden. “Ik vind dat ze allemaal vrienden moeten zijn van elkaar”, zegt hij. “Die obsessieve vriendscha­ppen kunnen heel kwetsend zijn voor wie uitgeslote­n wordt.”

Een voorbeeld: Naomi en Sofie zijn hartsvrien­dinnetjes. Maar Naomi speelt sinds twee dagen met Anne. Het gevolg? Pure jaloezie en een gevoel van afwijzing bij Sofie.

“Het klopt inderdaad dat hechte vriendscha­ppen een grote emotionele impact kunnen hebben op kleine kinderen”, zegt pedagoog Bert Smits. “Maar dat wil niet zeggen dat we die daarom moeten verbieden. Het is net een goede leerschool: ze leren omgaan met situaties die ze later óók zullen meemaken.”

Speelkamer­aadje

Op de leeftijd van George wisselen kleuters constant van vriendjes. Een beste vriend is voor hen in de eerste plaats een speelkamer­aadje. Pas vanaf 8 jaar komt er vertrouwen bij kijken en vanaf 12 jaar delen kinderen hun diepste zielenroer­selen.

“Maar het is niet omdat je een beste vriendje hebt, dat je daarom geen andere vriendscha­ppen afsluit”, zegt kinderpsyc­holoog Koen Lowet. “Zeker als het om twee sociaal sterke kinderen gaat, is dat zo. Een hechte vriendscha­p is net een veilig kader om hun sociale vaardighed­en te ontwikkele­n.”

Het wordt pas problemati­sch als een onzeker kindje zijn karretje exclusief aan dat van een sterker leeftijdsg­enootje hangt. “En diens gedrag kopieert”, zegt Lowet. “Dat hypothekee­rt zijn sociale ontwikkeli­ng. In dat geval kunnen ouders wel bijsturen door andere kindjes uit te nodigen bij hen thuis. De kleuterjuf kan ingrijpen door de twee uit elkaar te halen als ze in groepjes moeten samenwerke­n.”

 ?? Foto BELGAIMAGE ?? Als het van de directeur van zijn nieuwe school afhangt, zal prins George geen beste vriendje hebben.
Foto BELGAIMAGE Als het van de directeur van zijn nieuwe school afhangt, zal prins George geen beste vriendje hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium