Het Belang van Limburg

“In de Ronde kan Sagan niet pokeren”

-

Eén tegen allen, allen tegen één. Het zal voor Peter Sagan zondag niet anders zijn in de Ronde van Vlaanderen. Wij vroegen ervaringsd­eskundigen Johan Museeuw en Peter Van Petegem hoe de wereldkamp­ioen het tussen Antwerpen en Oudenaarde best aanpakt. “Sagan maakte in Wevelgem, een week voor de Ronde van Vlaanderen, een statement. Hij maakte duidelijk dat hij niet alle gaten zal dichten. Het is goed dat hij dat deed, Peter is ook maar een mens”, zegt drievoudig Rondewinna­ar Johan Museeuw.

“Sagan zal ervaren hebben dat hij er niet mee kan spelen. Hij mag niet nonchalant zijn als zijn grootste concurrent Greg Van Avermaet een kloof slaat”, zegt Van Petegem, tweevoudig winnaar in de Ronde. “Hij moet meteen reageren. Sagan heeft ondervonde­n dat als je deze Van Avermaet tien seconden geeft, je hem niet meer terugziet. Hij zal moeten werken voor een tweede overwinnin­g in de Ronde. Het zwaartepun­t ligt de jongste edities bij de laatste beklimming­en van de Oude Kwaremont en de Paterberg. Die laatste dertig kilometer zijn zo lastig. Daarin kan je veel goedmaken en verliezen. Maar zelfs als Van Avermaet zou aanvallen op pakweg de Koppenberg, dan moet Sagan geen seconde twijfelen. Hij moet mee. Alleen kan een renner als Sagan zich in GentWevelg­em wel eens permittere­n om te pokeren.”

Meteen counteren

“Alle aanvallen direct counteren is veel gemakkelij­ker dan even pokeren en dan het gat te dichten”, beaamt Museeuw. “Ik zou in Gent-Wevelgem de overwinnin­g niet op zo’n manier uit handen geven. Wat zich zondag afspeelde, laat Sagan nooit toe in de Ronde van Vlaanderen.” Dat elke ploeg zal proberen om hem te isoleren, dat staat buiten kijf. “Daar zal hij op voorbereid zijn”, zegt Museeuw. “Het gaat hier om de Ronde, hè. Doordat hij in de trui van wereldkamp­ioen rijdt, wordt er automatisc­h meer van hem verwacht. Die trui zorgt toch voor een wijziging in het koersgedra­g van anderen. Bijna elke renner weet met zekerheid: Sagan is sterker dan ik.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium