Het Belang van Limburg

Radio 2 trekt in bij stadsbestu­ur

Radiozende­r verhuist naar oud-rijkswacht­gebouw

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Radio 2 Limburg trekt vanaf juni 2018 in bij het Hasseltse stadsbestu­ur. De radiozende­r gaat 230 vierkante meter huren in de rechtervle­ugel van het oudrijkswa­chtgebouw. Samen met de achterligg­ende nieuwbouw moet de kazerne het nieuwe Hasseltse stadhuis worden. Tot juni 2018 huist Radio 2 Limburg nog in hun gebouwen aan Via Media, vlakbij de studio’s van TVL. “Maar we gaan dat gebouw verkopen. Dat kadert in het besparings­plan dat we enkele jaren geleden hebben uitgewerkt. Het is de bedoeling om efficiënte­r te werken, we willen geen eigenaar meer zijn van alle gebouwen. Wel is het belangrijk om lokaal aanwezig te zijn, in het hart van de stad. Daarom konden we ons vinden in dit voorstel van het stadsbestu­ur”, zegt VRT-woordvoerd­er Hans Van Goethem.

De oude rijkswacht­kazerne uit 1879 wordt op dit moment onder handen genomen. Het dak wordt opgetild en vervangen, bovenin komt de nieuwe schepenzaa­l en op termijn wil de stad er ook een grand café in huisvesten. “Het is altijd de bedoeling geweest om een deel van de ruimtes te verhuren. In Radio 2 hebben we een huurder naar onze zin gevonden, we willen nog meer in die richting gaan. Pas daarna wordt er naar meer commerciël­e partners gekeken”, zegt schepen Tom Vandeput (CD&V).

Ruwbouw

Casco krijgt de VRT haar vleugel in handen: “Het is de bedoeling dat ze zelf volledig voor de inrichting zorgen. Voor Radio 2 Limburg is het een terugkeer naar waar het in 1947 allemaal begon, toen de zender werd opgericht in de Dokter Willemsstr­aat”, benadrukt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V).

Het huurcontra­ct wordt voor 10 jaar getekend. “Het is de bedoeling dat mensen letterlijk zien hoe radio gemaakt wordt. Ze kunnen in het gebouw komen kijken.” Betekent dit dat we dan ook in de richting van de openbare zender moeten kijken als uitbater van het grand café? “Neen, dat is niet de bedoeling. Het wordt een studioruim­te, waar ook tv-ploegen op verplaatsi­ng kunnen werken.”

Inmenging

Op dit moment zijn er 15 mensen aan de slag bij Radio 2 Limburg, die gaan in juni 2018 allemaal mee naar de kazerne aan de Guffenslaa­n. Geen schrik van inmenging van een of andere zijde? “Helemaal niet, we zitten gescheiden en houden dat ook zo”, zegt schepen Vandeput. “Trouwens, ook in Leuven zijn we al enkele jaren in het stadhuis gehuisvest”, vult Van Goethem aan.

 ??  ?? De kazerne staat momenteel in de steigers voor renovatie. Radio 2 komt in de rechtervle­ugel.
De kazerne staat momenteel in de steigers voor renovatie. Radio 2 komt in de rechtervle­ugel.
 ?? FOTO MIST/HBVL ??
FOTO MIST/HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium