Het Belang van Limburg

GEEN KONINGSDOC­HTER

Rechters: Albert is niet de vader van Delphine Boël

- Steven DE BOCK

Delphine Boël is niet de dochter van koning Albert. Dat hebben drie Brusselse rechters gisteren beslist. Volgens hen is het duidelijk dat de steenrijke industriee­l Jacques Boël zich lange tijd als een vader voor Delphine gedragen heeft, en dus juridisch als haar vader moet worden aanzien. En twee vaders hebben, dat kan wettelijk niet.

Voor het kamp van Delphine Boël (49) komt het vonnis als een complete verrassing. Voor het kamp van koning Albert (82) is het de logica zelve. Duidelijk zijn de drie Brusselse rechters alleszins. Ze oordelen dat Delphine het vaderschap van Jacques Boël (87) niet kan afwijzen. Het gevolg is dat ze al een vader heeft en dat haar vraag om koning Albert als vader te erkennen ongegrond is.

Grondwette­lijk Hof

Nochtans was de kunstenare­s ervan overtuigd dat ze sterk stond toen ze eind februari haar zaak ging bepleiten. Eerder had het Grondwette­lijk Hof geoordeeld dat de belangen van een kind om zijn ouders te kennen zwaarder doorwegen dan wettelijke regels als verjaring. “We waren ervan overtuigd dat die uitspraak sterk in ons voordeel zou spelen”, zegt Delphines advocaat Alain De Jonge. “De uitspraak heeft er ook voor gezorgd dat de rechters de vraag van mijn cliënte om Jacques Boël als vader te verwerpen ontvankeli­jk hebben verklaard. Maar nadien hebben ze die wettelijke regels toch weer laten meespelen om de vraag finaal als ‘ongegrond’ te beoordelen. Ze kan het vaderschap niet verwerpen. Dat had ik niet verwacht, en mevrouw Boël ook niet.”

Biologie is niet genoeg

Vooral het wettelijke principe ‘bezit van staat’ heeft de doorslag gegeven. Dat houdt in dat iemand die zich als een ouder gedragen heeft, ook als ouder aanzien wordt. Het is een principe dat vaak een doorslagge­vende rol speelt als ouderschap wordt betwist. De rechters vinden dat Jacques Boël zich zo lang als vader van Delphine heeft gedragen dat ze niet meer kan ontkennen dat hij haar vader is. Zelfs al is er een DNA-staal dat wetenschap­pelijk aantoont dat hij niet haar biologisch­e vader kan zijn.

“De rechters hebben geoordeeld dat vaderschap meer is dan biologie. Het is een mozaïek van elementen”, zegt Alain Berenboom, advocaat van koning Albert. “Een affectieve band, familiaal samenleven,... al dat soort elementen telden voor de rechters zwaarder door dan louter de biologie. Voor mij is dat geen verrassing.” Het kamp-Boël betwist echter dat er zo’n affectieve of familiale band zou zijn tussen Jacques en Delphine Boël. “Toen ze geboren werd waren Jacques Boël en haar moeder Sybille de Selys Longchamps al feitelijk gescheiden”, zegt Alain De Jonge. “Wettelijk nog niet, want dat deden dergelijke families niet in die tijd. Maar Jacques Boël heeft op geen enkele manier bijgedrage­n aan de opvoeding van Delphine. Het enige wat hen verbindt is hun achternaam.”

Met Albert – die lang een affaire had met haar moeder – zou Delphine wél een affectieve band gehad hebben, vinden ze in haar kamp. Ook al heeft hij nooit publiekeli­jk toegegeven dat ze zijn dochter is, toch zou hij geregeld op bezoek gekomen zijn, zou hij verjaardag­scadeaus gekocht hebben,...

Maar de mogelijke band tussen Delphine en Albert is door de rechters nooit in overweging genomen. De vraag om door Albert erkend te worden, werd automatisc­h onontvanke­lijk door het vonnis over Jacques Boël.

In beroep

Volgens haar advocaten is Delphine verrast en ontgoochel­d door de uitspraak, maar heeft ze meteen ook beslist om de strijd voort te zetten. “We gaan in beroep”, zegt Alain De Jonge. “En we zijn vol vertrouwen dat de raadsheren van het hof van beroep meer rekening zullen houden met onze argumenten en met die van het Grondwette­lijk Hof.”

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Het verzoek van Delphine Boël om koning Albert (onder) als haar vader te erkennen is tot haar grote ontgoochel­ing verworpen.
Foto PHOTO NEWS Het verzoek van Delphine Boël om koning Albert (onder) als haar vader te erkennen is tot haar grote ontgoochel­ing verworpen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium