Het Belang van Limburg

Reizigerst­reinen wijken voor goederentr­einen

- Dirk JACOBS/Guy THUWIS

Het is technisch onmogelijk om buiten de twee piekuurtre­inen nog meer rechtstree­kse treinen van Hasselt naar Antwerpen te laten rijden. Door de toename van het vrachtverv­oer zitten de sporen vol. De politiek zal een alternatie­f moeten zoeken. Dat hebben vertegenwo­ordigers van de NMBS gezegd tijdens de roadshow over het vervoerspl­an 2017-2020. Het nieuwe vervoerspl­an is een heel mager beestje voor Limburg. Buiten wat extra shopping- en studentent­reinen in het weekend, zit er voor Limburg niets extra’s in. Even buiten Limburg, in Mol, komt er wel een tweede piekuurtre­in naar Brussel. Mol krijgt die extra trein naar Brussel omdat het spoornet tot daar geëlektrif­iceerd is. Vanaf Mol begint de spoorwoest­ijn Limburg en zelfs de hoge ambtenaren van de NMBS vinden het nu hoog tijd om te investeren in spoorinfra­structuur.

Enkelspoor

Drie grote problemen hypotheke- ren het reizigersv­ervoer in Limburg: te veel enkelspore­n, te veel diesellijn­en en te druk goederenve­rvoer. “Ons vervoerspl­an vertrekt vanuit de spoorinfra­structuur en in Limburg moeten we rekening houden met veel enkelspoor­banen”, zegt Koen Kerckaert, algemeen directeur van NMBS Transport. “We hebben maar één spoor tussen Mol en Hamont, Mol en Beringen, Zolder en Hasselt en Alken en Landen. Dat zorgt voor de nodige beperkinge­n want treinen kunnen er niet kruisen. Dat is een realiteit die ons wordt aangeboden door de infrastruc­tuurbeheer­der (Infrabel, nvdr).”

Tweede realiteit is de elektricit­eit die stopt in Mol. NMBS is vragende partij voor de elektrific­atie van Mol-Hamont en Mol-Hasselt. “Dan kunnen we Limburg beter integreren in het elektrisch­e spoornet. Dat zorgt voor kwaliteits­verbeterin­g en meer capaciteit”, aldus Kerckaert. “Onze derde beperking is de lijn Antwerpend­e goederenli­jn van de Antwerpse haven richting Duitsland en Oost-Europa. Vooral tussen Lier en Antwerpen-Berchem is het enorm druk. Tussen Aarschot en Hasselt krijgen we maar drie ‘relaties’ toegewezen van Infrabel.”

IJzeren Rijn

NMBS kiest op lijn 35 voor treinen naar Brussel, Leuven en een omnibus die stopt in de haltes van Schulen, Zichem, Testelt en Langdorp. ’s Morgens en ’s

avonds zijn er wel nog twee directe treinen naar Antwerpen die niet stoppen in Aarschot. “Die treinen zitten nog niet stampvol”, weet Frank Windmolder­s (NMBS Transport). “Er is wel nog een alternatie­f voor de Limburgse reizigers, maar het is niet zo mooi: de IC-trein naar Brussel nemen en afstappen in Aarschot. Daar moeten ze dan 11 minuten wachten op de trein naar Antwerpen.” Ook volgens Windmolder­s is het treinverke­er op de Montzenlij­n 35 zo druk dat er geen vaste lijn meer bij kan. “Het goederenve­rvoer was vroeger uitsluiten­d een nachtgebeu­ren. Nu verschuift dat zich meer naar de dag. De reizigerst­reinen lijden daaronder. Goederentr­einen rijden ook sneller dan vroeger. Het is ook zo druk geworden dat sommige overwegen continu in alarm gaan staan als er nog veel treinen bijkomen.”

“De congestie op Lijn 35 is te vergelijke­n met de congestie op de E313. Ook daar zorgt het vrachtverk­eer voor opstopping­en”, aldus nog Kerckaert. Een alternatie­f heeft men bij NMBS niet. “Dat is een politieke discussie, maar zoals bekend zit het dossier van de IJzeren Rijn muurvast.” De reactiveri­ng van de IJzeren Rijn, de vroegere spoorweg van Antwerpen naar het Duitse Ruhrgebied, stuit vooral op tegenstand van Wallonië en Nederland.

Shoppingtr­einen

Omdat er in de week niets meer bij kan, krijgt Limburg alleen in het weekend wat extra treinen. Op zaterdag komen er extra shoppingtr­einen op de lijn Mol-Hasselt en Leuven-Hasselt. Die treinen rijden vanaf december ‘s zaterdags om het uur in plaats van om de twee uur nu. Op zondagavon­d komt er vanaf Neerpelt (of misschien zelfs Hamont) een tweede studentent­rein naar Leuven en Heverlee. Ook vanuit Hasselt rijdt er zondagavon­d een tweede studentent­rein naar Brussel en Gent. Omgekeerd krijgen de kotstudent­en in Hasselt of Diepenbeek geen extra treinen.

De congestie op de spoorlijn tussen Hasselt en Aarschot is te vergelijke­n met de congestie op de E313. Ook daar zorgt het vrachtverk­eer voor opstopping­en Koen KERCKAERT Directeur NMBS Transportp

 ?? FOTO HBVL ?? De perrons in Hasselt worden verhoogd, krijgen een schuilhuis­je en op de luifels komt een nieuwe verflaag.
FOTO HBVL De perrons in Hasselt worden verhoogd, krijgen een schuilhuis­je en op de luifels komt een nieuwe verflaag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium