Het Belang van Limburg

“Fraude met valse medische attesten al vijftien jaar bezig”

Neurochiru­rg opnieuw aan de slag in Jessa, directie plant deze week overleg Piqueur moet luxevilla verkopen

- Liliana CASAGRANDE/Thomas JANSEN

De directie van het Jessa Ziekenhuis heeft deze week een overleg gepland met de Hasseltse neurochiru­rg R.O., die vorige week enkele dagen opgepakt werd op verdenking van fraude met valse medische attesten voor langdurig zieken. In afwachting daarvan is de specialist opnieuw aan de slag op de campus Salvator. Uit getuigenis­sen van een invalide patiënt en een verzekerin­gsarts blijkt nu dat de sociale fraude al “minstens vijftien jaar” aan de gang is. “De grootste sociale fraude die we ooit hebben ontdekt.” Zo omschreven de arbeidsaud­iteur en de federale gerechteli­jke politie de zaak vorige week. Het aantal dossiers? “Minstens 350, maar het kunnen er ook tweeduizen­d zijn.” Afhankelij­k daarvan zou de kostprijs van de fraude oplopen tussen 2,8 miljoen en 18 miljoen euro per jaar. Drie undercover­agenten brachten de fraude aan het licht. Twee artsen werden bij dat onderzoek ondervraag­d. Naast een 84-jarige psychiater gaat het om de Hasseltse neurochiru­rg R.O., die vorige week enkele dagen werd opgepakt. De spilfigure­n van het fraudesyst­eem zijn twee Turkse mannen. Genkenaar Ismail A. (49) raakte via Bayram B. (43) aan een uitkeringe­nstaptezoi­nhethandel­tjevan zijn leermeeste­r.

Van 1.160 naar 1.900 euro

Een anonieme getuigenis van een invalide man schept nu meer duidelijkh­eid Optima-oprichter Jeroen Piqueur moet zijn chique villa in Sint-Martens-Latem verkopen. Net geen 2 miljoen euro wordt ervoor gevraagd.

In ruil krijgen kopers een verwarmd zwembad van 23 meter, een sauna en een bubbelbad. De witte villa in landelijke chic is van 1977, maar al tweemaal verbouwd. Het huis ligt in een van de duurste straten van Latem.

In Het Zoute (Knokke) staat ook nog een appartemen­t van Piqueur op de zeedijk te koop voor 2,5 à 3,5 miljoen euro.

Piqueur had op zijn villa een hypotheekl­ening lopen bij zijn eigen Optima-bank. Maar de bank

Invalide patiënt over de werkwijze van de twee spilfigure­n. “Na een zwaar hartinfarc­t in 2011 en een lange periode in coma werd ik werkonbekw­aam”, vertelt de man aan onze redactie. “Ik kreeg een uitkering van1.160euro.Eengemeens­chappelijk­e vriend bracht me enkele jaren later in contact met Bayram B., ik ontmoette hem in een bar in Leopoldsbu­rg.” verkocht heel haar leningenpo­rtefeuille aan de bank Nagelmacke­rs, die nu blijkbaar toelaat dat de villa onderhands verkocht wordt. Maar ook de curatoren proberen allicht hun graantje mee te pikken. Met de verkoop is Piqueur nog niet van zijn lijden af: er loopt ook nog een rechtszaak tegen hem wegens fiscale fraude. En het Gentse gerecht is nog steeds aan het kijken of er misdrijven gepleegd zijn in de aanloop naar het faillissem­ent van

Optima Bank. “Bayram beloofde mijn uitkering op te vijzelen naar 1.800 tot zelfs 1.900 euro per maand, als ik hem eenmalig 3.000 euro zou betalen. Daar kreeg ik een jaar de tijd voor. Hij kon ook een ‘supervergo­eding’ voor mij regelen, voor 10.000 euro.” Tijdens dat gesprek pakte Bayram ook nogal fors uit met zijn praktijken. “Hij vertelde dat hij al twintig jaar bezig was, en dat hij zo al 20.000 mensen geholpen had (Limburg heeft 32.300 langdurig zieken, nvdr.). Persoonlij­k denk ik wel dat hijoverdre­ef,10.000menseno­pvijftien jaar tijd lijkt me realistisc­her. Ik ben er in ieder geval zeker van dat die 2.000 mensen van wie nu sprake is, slechts het topje van de ijsberg is.” De man ging om ethische redenen niet in op het voorstel en bracht het Riziv eind 2015 op de hoogte. “Daar werd ik echter doorverwez­en naar de RVA, die op hun beurt zeiden dat het geen dossier voor hen was. Zo werd ik van het kastje naar de muur gestuurd. Al moet ik er wel aan toevoegen dat de undercover­operatie toen mogelijk al aan de gang was.”

“Vijftien jaar bezig”

Dat de sociale fraude al minstens vijftien jaar bezig was, bevestigt ook een verzekerin­gsarts. “Die twee dokters hebben overigens niet alleen de sociale zekerheid, maar

Verzekerin­gsarts ook de verzekerin­gen opgelicht”, zegt die. “Ze schreven voor van alles en nog wat attesten voor. Ook voor zaken die ver buiten hun specialisa­tie vielen. De psychiater verklaarde je bij een schram of een klein oogletsel al maanden werkonbekw­aam. Hij herleidde weliswaar alles tot een depressie. Ik ben blij dat ze ontmaskerd zijn. Je kan je afvragen hoe ze zo lang hun zaakjes hebben kunnen voortzette­n,maaralsnie­manddaar klacht tegen indient, kan ook niemand ingrijpen. De andere dokters namen hun attesten ook niet meer ernstig. Maar je zit er wel mee als arts van de verzekerin­g.”

“Die twee dokters mogen nu zeker niet zeggen: Ich habe es nicht gewusst. Het kan niet anders dan dat ze zich fors lieten betalen voor die attesten. Een paar maanden geleden ben ik nog met de dood bedreigd door een patiënt van de neurochiru­rg. Toen ben ik wel bijna naar de rechtbank gestapt. Het is niet de eerste keer dat ze mij fysiek bedreigen en ook mijn collega’s hebben daar last van. Maar hoe ga je dat bewijzen? We hebben echt schrik van die mensen”, getuigt de verzekerin­gsarts.

Gaan dan bij het Riziv geen alarmbelle­n rinkelen als zoveel attesten altijd maar van dezelfde dokters komen? “Tja, de neurochiru­rg werd zelfs door de rechtbanke­n aangesteld, dus ook die heeft hij om de tuin geleid. Hij werd vaak gevraagd als expert. Daar hield de 84-jarige psychiater zich niet mee bezig. Sinds zijn vrouw tien jaar geleden is gestorven, heeft zijn carrière een nieuwe start genomen. Die was helemaal opnieuw gelanceerd.”

Bayram B. vertelde me dat hij al 20 jaar bezig was en dat hij al 20.000 mensen aan een hogere uitkering had geholpen. Die 2.000 mensen van wie nu sprake is, is slechts het topje van de ijsberg De psychiater verklaarde je bij een schram of een licht oogletsel al maanden werkonbekw­aam.

Hij herleidde alles tot een depressie

Overleg

Ondertusse­n heeft de directie van hetJessaZi­ekenhuisla­terdezewee­k een overleg gepland met neurochiru­rg R.O., die er al sinds 1987 in dienst is. In afwachting van dat gesprek is hij opnieuw aan de slag op de campus Salvator. “Er is geen enkele reden om hem thuis te houden”, klinkt het bij het Jessa. Ook de orde van geneeshere­n grijpt voorlopig niet in. “Dat doen we altijd pas nadat een rechtbank zich hierover heeft uitgesprok­en”, aldus een woordvoerd­er.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De directie van het Jessa Ziekenhuis overlegt deze week met neurochiru­rg R.O.. In afwachting daarvan is hij opnieuw aan de slag op de campus Salvator.
FOTO SERGE MINTEN De directie van het Jessa Ziekenhuis overlegt deze week met neurochiru­rg R.O.. In afwachting daarvan is hij opnieuw aan de slag op de campus Salvator.
 ??  ?? De villa van Jeroen Piqueur (links) heeft onder meer een verwarmd zwembad van 23 meter.
De villa van Jeroen Piqueur (links) heeft onder meer een verwarmd zwembad van 23 meter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium