Het Belang van Limburg

Wim Dries ziet kansen in fusie Infrax en Eandis

- Liliana CASAGRANDE

“Eens Infrax volledig geïntegree­rd is met Eandis, kunnen we de factuur met 100 miljoen euro per jaar doen zakken.” Dat zegt Infrax-voorzitter Wim Dries. “Hierdoor kunnen we de kosten doen dalen met 7 à 8 procent, in de factuur is dat zo’n 1,2 procent.” Energiespe­cialist André Jurres heeft nog een ander idee om die factuur ietsjes te doen dalen. “Elia, de beheerder van het hoogspanni­ngsnet, hanteert nu brutowinst­marges van 40 procent. Dat kan lager.” Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil dat nutsbedrij­ven Eandis en Infrax fusioneren. “We zijn al bezig met de integratie”, zegt Dries. “In december hebben we daarvoor Fluvius opgericht, waarin we alle twee de helft van de aandelen hebben. Daardoor kunnen we in een eerste fase al 36 miljoen euro besparen, eens die integratie op kruissnelh­eid is, zullen we 100 miljoen kunnen besparen. Maar de stijging van de factuur heeft niet te maken met de distribute­urs, wel met het beleid.”

“Een besparing van 100 miljoen euro is veel”, zegt Thierry Van Craenenbro­eck, waarnemend gedelegeer­d bestuurder bij de Vlaamse energiereg­ulator Vreg. “Het is de eerste keer dat wij dat bedrag horen, dat hebben ze aan ons nog niet voorgelegd.”

Distributi­enettarief

Volgens de federale energiereg­ulator Creg is het distributi­enettarief de laatste tien jaar met gemiddeld 227 euro gestegen, dat is een verhoging van 150 procent. In Wallonië is dat plus 43 procent, in Brussel plus 38 procent. Vanwaar het verschil? In de Vlaamse distributi­enettariev­en zitten ook de rekeningen voor groenestro­omcertific­aten en voor premies.

Factuur

Onze huidige elektricit­eitsfactuu­r ziet er zo uit: 32,4 procent is voor de echte energiekos­t, 5,3 procent voor het transport (hoogspanni­ngslijnen), 35,2% voor de distributi­e (infrastruc­tuur, de kabels zeg maar), 11,6 procent voor de heffingen (Turteltaks) en 15,4 procent voor de btw. “Maar van de 35 procent aan distributi­e, gaat maar de helft (54 procent) naar de techniek en de andere helft (39 procent) naar premies en groenestro­omcertific­aten”, verduideli­jkt Wim Dries.

Rijk Elia

“We hebben de duurste tarieven van de wereld”, zegt energiespe­cialist André Jurres van NPG energy. Hij kent nog een aspect van de energiefac­tuur die goedkoper kan. “De bruto winstmarge bij Elia, de beheerder van het hoogspanni­ngsnet is met 40 procent wel erg vet. Dat doet me denken aan de telecom in de jaren 90. Elia is dan ook een heel gezond bedrijf. In de tien jaar dat de distributi­enettariev­en zo fel zijn gestegen, is trouwens de prijs van de stroom zelf met bijna de helft gedaald”, zegt Jurres. “Eigenlijk zit het zo: de overheidsb­edrijven maken forse winst en die vloeit naar de gemeenten.” Elia is in handen van de overheid, een klein deel van de aandelen is beursgenot­eerd. Dat systeem wil Tommelein nu ook voor de eengemaakt­e intercommu­nale. In de toekomst zal de factuur ook nog fors stijgen, zo verwacht Jurres; “Die zal twee à drie keer zo duur worden omdat we meer stroom gaan gebruiken om bijvoorbee­ld met de auto te rijden of om ons huis te verwarmen. De uitgave voor brandstof of stookolie valt dan wel weg. Maar we zullen ook slimmere en sterke elektricit­eitsnetten nodig hebben.”

Minder mandaten

Tommelein wil ook minder mandaten bij de energie-intercommu­nales. “We hadden in 2005 in Limburg één intercommu­nale, maar die hebben we moeten splitsen van de overheid omdat ze vonden dat anders de macht te fel geconcentr­eerd was”, zegt Dries. Dus zijn er aparte intercommu­nales voor de riolering (Interaqua, 36 mandaten), voor de stroom (Infrax 20 mandaten), voor gas (Interenerg­a, 44 mandaten) en voor kabel (Intermedia, 44 mandaten). Daarin zetelt telkens iemand van de gemeente, dat zijn dus alles samen al 136 mandataris­sen die daar 205 euro bruto per vergaderin­g voor krijgen. Tommelein wil dat die mandaten alleen nog naar burgemeest­ers, schepenen of ambtenaren gaan, en dus niet ook naar raadsleden zoals nu. “Maar als de overheid dat vraagt, gaan we opnieuw naar één intercommu­nale.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS/LUC DAELEMANS ?? Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein (links) wil een fusie van Infrax en Eandis. “Daar zijn we al mee bezig”, stelt Infraxvoor­zitter Wim Dries (rechts) gerust.
FOTO PHOTO NEWS/LUC DAELEMANS Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein (links) wil een fusie van Infrax en Eandis. “Daar zijn we al mee bezig”, stelt Infraxvoor­zitter Wim Dries (rechts) gerust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium