Het Belang van Limburg

Sirene alleen nog als het écht dringend is

“Gewone” ambulance speelt zwaailicht kwijt om verwarring en misbruik tegen te gaan

- Werner ROMMERS

Straks ziet u aan de kleur van een ziekenwage­n of die noodhulp kan bieden of enkel patiënten van en naar het ziekenhuis vervoert. De eerste wordt geel, de tweede wit en moet ook zijn blauwe zwaailicht en sirene inleveren. “Er wordt te vaak nodeloos op alarm gereden, bijvoorbee­ld om een file te omzeilen”, geeft de sector toe. 22 maart vorig jaar. Tijdens de hulpverlen­ing na de aanslagen blijkt het voor de leidinggev­enden ter plaatse soms moeilijk om een onderschei­d te maken tussen dokters, verplegers en ambulancie­rs, die een veeleer beperkte medische opleiding genoten. Daarom zal het onderschei­d tussen de uniformen van de hulpdienst­en nu duidelijke­r worden. Hetzelfde geldt voor ambulances: sommige ziekenwage­ns zijn uitgerust met hoogopgele­id personeel, terwijl andere enkel worden gebruikt voor niet-dringend vervoer van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis. Zij hebben weinig medisch materiaal aan boord en de chauffeurs hebben niet altijd een uitgebreid­e medische opleiding gehad. Toch zie je amper verschil tussen beide types ziekenwage­ns.

Die onduidelij­kheid moet verdwijnen, want op de plaats van een ongeval of ramp is er geen tijd voor verwarring, aldus minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld), zelf ook arts. Ze voert daarom een strikt onderschei­d in. De 500 goed uitgeruste ambulances in ons land, die dringende geneeskund­ige hulp kunnen bieden, moeten straks allemaal geel zijn. De ziekenwage­ns die enkel voor patiëntenv­ervoer worden gebruikt – dat aantal wordt in Vlaanderen op zo’n duizend geschat – moeten hun zwaailicht en sirene inleveren en krijgen een witte kleur.

Geen verwarring meer

Brandweerv­ereniging Vlaanderen (BVV) juicht de hervorming toe. “Want de huidige manier van werken leidde op het terrein tot veel verwarring”, aldus BVV-directeur Bart Vandenbuss­che. Ook de Belgische Beroepsver­eniging van Ambulanced­iensten steunt de plannen, inclusief de beslissing dat ambulances die patiënten vervoeren straks geen sirene of blauw zwaailicht meer hebben. “Rond het gebruik ervan zijn weinig regels, waardoor het zwaailicht al eens misbruikt werd, om een patient op tijd op een afspraak bij een specialist te krijgen, of een file te omzeilen”, zegt directeur Jan Bollen. Hij hoopt wel op een oplossing voor bedrijven die vandaag met dezelfde ambulance zowel dringende hulp aanbieden als ook niet-dringend patiëntenv­ervoer. Daarvoor heeft De Block een tussencate­gorie opgericht, waarbij zwaailicht en sirene nog wel mag. Maar daarover zou volgens de sector nog te veel onduidelij­kheid bestaan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium