Het Belang van Limburg

In Mechelen entiteiten verdwijnen

- Timmie VAN DIEPEN

De Lijn staat aan de vooravond van een verregaand­e hervorming. Het aantal directeurs wordt fors afgebouwd en de autonome provincial­e entiteiten verdwijnen. In de plaats komt een gecentrali­seerde directie in Mechelen, die het kernnet met de belangrijk­ste busen tramlijnen rechtstree­ks zal aansturen. Steden en gemeenten krijgen op hun beurt meer inspraak in de aanvullend­e buslijnen en het lokale vervoer. Zo bereidt De Lijn zich voor op de vrijmaking van de markt in 2020, en eventuele privéconcu­rrentie. Afgelopen donderdag deed directeur-generaal Roger Kesteloot zijn plannen uit de doeken tijdens een skypeconfe­rentie met de vijf provincial­e directies van De Lijn. Op last van de Vlaamse regering werkt Kesteloot aan een grondige herstructu­rering van zijn bedrijf. Tegen eind november moet de organisati­e van De Lijn er helemaal anders uitzien.

De provincial­e entiteiten, vandaag in grote mate autonoom, zullen verdwijnen. Hun bevoegdhed­en worden verdeeld over een versterkte centrale directie in Mechelen (die zich in de toekomst vooral met het kernnet van belangrijk­ste bus- en tramlijnen zal bezighoude­n) en een nieuw lokaal niveau (de vervoersre­gio’s).

Op dat lagere niveau moeten steden en gemeenten meer inspraak krijgen in secundaire buslijnen. Ze moeten daarnaast ook zelf kunnen instaan voor de exploitati­e van belbussen of taxi’s om alle uithoeken van de gemeente te bedienen.

“Het is een dubbele beweging”, zegt een hooggeplaa­tste bron binnen De Lijn. “Enerzijds wordt werk gemaakt van een nieuwe bedrijfsor­ganisatie, anderzijds gaan we naar vervoersre­gio’s. Hoe dan ook zal het met minder personeels­leden moeten.” Volgens directeurK­esteloot zal de reorganisa­tie onvermijde­lijk voor banenverli­es zorgen. Zo blijven er van de huidige elf directeurs wellicht maar zes of zeven over. Die zullen de centrale diensten moeten leiden.

N-VA

“Wat daarna in de provincies blijft, moet nog voor de zomer worden beslist”, zegt dezelfde bron. “Hoe dan ook is het duidelijk dat de N-VA, die vandaag via Ben Weyts en Marc Deschee- maecker De Lijn bestuurt, zo veel mogelijk wil centralise­ren in Mechelen.”

De vakbonden reageren voorlopig afwachtend. “Ook wij hebben altijd gezegd dat er een waterhoofd zit bij De Lijn”, zegt Geert Witterzeel, secretaris bij ACV Openbaar Vervoer. “We weten ook nog niet goed waaraan we ons precies mogen verwachten. We hebben meer informatie gevraagd in het paritair comité en daar wachten we nu op.” Witterzeel maakt zich wel zorgen om de verschuivi­ng over de nieuwe vervoersre­gio’s. Waar de grenzen van die regio’s zullen liggen, is voorlopig nog niet duidelijk. Al maanden circuleert het cijfer van 13 regio’s voor heel Vlaanderen. Limburg zou in dat scenario één vervoersre­gio vormen. Maar intussen doen ook geruchten de ronde over 19 regio’s. En dat zou kunnen betekenen dat Limburg in twee aparte vervoersre­gio’s zou worden verdeeld.

Besparings­politiek

De vakbonden vrezen dat die vervoersre­gio’s niet dezelfde knowhow zullen hebben als de provincial­e entiteiten. En ook TreinTramB­us maakt zich daar zorgen over. “Dat de gemeenten een dikkere vinger in de pap krijgen, is een goede zaak”, zegt woordvoerd­er Jan Vanseveren. “Maar vandaag zijn er al problemen met het grensovers­chrijdend vervoer tussen de vijf entiteiten. Hoe meer verschille­nde regio’s, hoe groter de kans dat die problemen toenemen.” Vanseveren wijst ook op de aanhoudend­e besparings­politiek bij De Lijn. “In totaal wordt 61 miljoen euro bespaard deze legislatuu­r. Dat zal ongetwijfe­ld een impact hebben op het busaanbod.”

Concurrent­ie aangaan

Dat de hervorming­en en bezuinigin­gen net nu gebeuren, is echter geen toeval. “Op de achtergron­d speelt dat Europa tegen 2020 de vrijmaking van het busvervoer eist”, zegt dezelfde hooggeplaa­tste bron. “Sommigen zeggen dat De Lijn zich op deze manier klaarmaakt om de confrontat­ie met de privésecto­r aan te gaan.” Ook Kesteloot zelf verwees daar vrijdag al naar in De Standaard. “De Vlaamse regering heeft duidelijk laten verstaan dat ons bedrijf na 2020, als de huidige beheersove­reenkomst afloopt, een grondige vergelijki­ng met de privésecto­r mag verwachten.” Afwachten of De Lijn die toets zal doorstaan. Zo niet dreigt de privatiser­ing.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium