Het Belang van Limburg

Belg Europees kampioen onbescherm­d zonnen

Dermatoloo­g Thomas Maselis trekt ondanks onze hardleersh­eid nieuwe melanoomca­mpagne op gang

- Paul DEMEYER

Een nieuwe lente, een nieuwe melanoomca­mpagne. Straks kan u verdachte huidvlekje­s weer gratis tonen aan een dermatoloo­g. Het is al de negentiend­e keer dat de campagne in ons land wordt georganise­erd, maar ze blijft van levensbela­ng. “Slechts zes procent van de Belgen beschermt zich altijd tegen de zon. Dat is ver onder het Europese gemiddelde”, zegt dermatoloo­g Thomas Maselis. De Belg is kampioen in het onbescherm­d zonnen. 93 procent kent de gevaren, daarmee zijn we bij de beste van Europa. “Maar we beschermen ons alleen wanneer we op vakantie in de zon gaan zitten. Niet wanneer we in de tuin werken, fietsen of een terrasje doen”, zegt dokter Thomas Maselis van Euro Melanoma, een Europees netwerk van dermatolog­en die werken aan bewustmaki­ng over huidkanker. Ook dit jaar werkt Maselis mee aan de melanoomca­mpagne. Al klinkt hij wat moedeloos. “Wanneer ik al die vakantiega­ngers onbescherm­d op het strand zie liggen – één op drie smeert niet – denk ik vaak: is het eigenlijk wel de moeite, al die sensibilis­eringscamp­agnes? Slechts zes procent van de Belgen beschermt zich altijd tegen de zon. Dat is ver onder het Europese gemiddelde van 14 procent.”

‘Temptation Island’

Vroeger sprak de dokter zonneklopp­ers steevast aan: “Smeer je in, anders krijg je huidkanker.” “Maar ik ben daarmee gestopt, ik ben bang geworden. Ooit zag ik op het strand een man met een overduidel­ijk melanoom. Ik raadde hem aan zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Toen kreeg ik bijna ruzie. Hij vond dat ik me niet

dermatoloo­g Thomas MASELIS moest moeien. Sindsdien zwijg ik. Weet je wat misschien een goede sensibilis­ering zou zijn? Als die jongelui in ‘Temptation Island’ zich elke aflevering zouden insmeren. Of desnoods elkaar. En daar dan telkens bij vertellen dat dat moet om geen huidkanker te krijgen.”

Dertien jaar later

Zo lang de Belg zich niet beter beschermt, blijft het aantal melanomen stijgen. Vorig jaar werden 32.000 zulke vlekjes ontdekt. Tachtig procent werd operatief verwijderd, waarna de patiënt volledig genas. Voor de andere twintig procent is onzeker of de operatie alle kankercell­en verwijderd­e. “Huidkanker­cellen maken zich makkelijk los van de kern en kunnen gaan zwerven. En dan zijn ze onvindbaar”, zegt Maselis. Dat een losgeslage­n melanoomce­l zich lang in het lichaam kan verstoppen, weet Kristien (36). Op haar 21ste werd een melanoom verwijderd. Maar één cel ontsnapte en begon pas dertien jaar later te woekeren tot een tumor in de oksel. Die werd uiteindeli­jk verwijderd, maar vorig jaar is bij Kristien een hersentumo­r ontdekt. “Ik kan mensen niet hard genoeg oproepen om bij het minste rare vlekje, meteen naar de dokter te gaan. Hoe sneller het wordt verwijderd, hoe minder kans op uitzaaiing­en.”

Vroeger sprak ik zonneklopp­ers aan. Maar ik ben daarmee gestopt, ik ben bang geworden

gratis melanoomsc­reening vindt plaats tussen 8 en 12 mei. Inschrijve­n kan op www.euromelano­ma.org

melanoompa­tiënten: www.melanoompu­nt.be

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium