Het Belang van Limburg

Trump wil ‘hemelmuur’

Experiment­eel alternatie­f moet klimaatwet­ten van Obama vervangen

- Marc VAN DE WEYER

President Trump laat zich niet ontmoedige­n door zijn mislukte poging om Obamacare ongedaan te maken. Gisteren onderteken­de hij het decreet dat een eind maakt aan een half dozijn maatregele­n die zijn voorganger uitvaardig­de om klimaatver­andering tegen te gaan. In plaats daarvan overweegt Trump een “De oorlog tegen steenkool is ten einde”, sprak president Trump bij de onderteken­ing in het Environmen­tal Protection Agency in Washington, het agentschap voor milieubesc­herming dat hij wil ontmantele­n. Denieuwewe­tmoeteenei­nde maken aan een handvol maatregele­n van president Obama, op de eerste plaats het Clean Power Plan, dat de Amerikaans­e staten verplicht de C02-uitstootva­nenergiece­ntraleste beperken.

Dat plan kwam er als onderdeel van Obama’s directe betrokkenh­eid bij detotstand­komingvanh­etakkoord van Parijs uit 2015. Obama kreeg toen al bakken kritiek vanuit de door Republikei­nen bestuurde staten. Ook de lobby’s uit de Amerikaans­e energiesec­tor – de steenkooli­ndustrie, de oliemaatsc­happijen – lieten zich niet onbetuigd. Ze wisten de uitvoering van het plan ook effectief tegen te houden. En nu zou het helemaal verdwijnen.

Steenkool

‘wall in the sky’.

“Wekiezenee­nandereric­hting”,zei een woordvoerd­er van het Witte Huis gisteren voor de onderteken­ing. “De vorige administra­tie zette arbeiders op de tweede plaats. Wij beschermen het milieu en geven de mensen tegelijk werk.” In zijn kiescampag­ne had Trump de intrekking van Obama’s klimaatbel­eid tot een belangrijk thema gemaakt, vooral in staten met veel mijnactivi­teit, niet toevallig ook swing states. Door de milieuwett­en waren “miljoenen Amerikaans­e banen” verloren gegaan, aldus Trump toen. De Amerikaans­e steenkools­ector noemde de afschaffin­g ervan gisteren “vertrouwen­wekkend”, maar over nieuwe banen werd niet gerept. De president dreigt ook nog eens dezelfde problemen te krijgen met zijn milieubele­id als met het intrekken van Obamacare. Voorstande­rs van een drastische afbraakpol­itiek luchtten de voorbije weken al hun ongenoegen over de in hun ogen aarzelende aanpak van de door Trump benoemde bestuurder van het Environmen­tal Protection Agency. Scott Pruitt mag dan een notoire ontkenner van klimaatver­andering zijn, voor de diehards gaat hij niet snel en ver genoeg met de sloop van milieuwett­en.

Hemelmuur

Trump is intussen op zoek naar alternatie­ve strategieë­n, meldt het Britse The Guardian. Onderzoeke­rs van de Harvard Universite­it willen binnenkort sulfaatdee­ltjes de atmosfeer in schieten om te zien welk effect dat heeft op het klimaat. De deeltjes zouden als een ‘muur in de hemel’ zonnestral­en weerkaatse­n. De techniek valt onder de noemer geo-engineerin­g of klimaatman­ipulatie en is zeer omstreden omdat het ingrijpend­e gevolgen voor het klimaat elders in de wereld kan hebben. Maar mogelijk maakt dat hemjuisthe­toverwegen­waardvoor de huidige Amerikaans­e regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium