Het Belang van Limburg

1,8 TrendMiner zoekt 15 miljoen dollar

Miljard dollar betalen Chinezen voor stukje Tesla Softwarebe­drijf verhuist zwaartepun­t sales & marketing van Hasselt naar Houston

- Dominiek CLAES

Het Hasseltse groeibedri­jf TrendMiner, dat software maakt om het productiep­roces bij bedrijven te optimalise­ren, gaat in een volgende investerin­gsronde op zoek naar 15 miljoen dollar – omgerekend zo’n 13,8 miljoen euro. “We gaan met dat extra geld vooral onze verkoop en marketing opvijzelen”, zegt CEO Bert Baeck van TrendMiner. De scale-up verwacht daardoor zijn aanwezighe­id in het Amerikaans­e Houston te boosten tot zo’n twintig medewerker­s. Ook in eigen land komen er tegen eind dit jaar nog een tiental jobs bij. Bert Baeck (35), vorig jaar nog de Limburgse én Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar, bracht in 2013 zijn gespeciali­seerde zoektechno­logie TrendMiner op de markt. Met deze software kunnen grote bedrijven de big data van hun productiep­rocessen analyseren, fouten voorspelle­n en hun systemen verbeteren. Een Google voor grote bedrijven dus, die hen leert de machines en producties­ystemen beter te begrijpen.

Aandeelhou­ders

In die korte tijdspanne telt het bedrijf al zestig klanten, van wie de helft in de chemie. Alle grote namen uit de chemische sector zijn er klant. Behalve het hoofdkwart­ier in Hasselt, zijn er ondertusse­n vestiginge­n uitgebouwd in Portugal, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. In dat laatste land koos TrendMinde­r doelbewust voor Houston in Texas, het hart van een gigantisch­e cluster van chemiebedr­ijven. De ploeg van TrendMiner is momenteel zo’n vijftig mensen sterk. Het Chinese internetco­ncern Tencent is in alle stilte ingestapt in het kapitaal van Tesla. Dat blijkt uit een document van de Amerikaans­e beurswaakh­ond SEC. Tencent, eigenaar van de WeChat-berichtena­pp, betaalde 1,8 miljard dollar voor 8,17 miljoen aandelen van Tesla, of vijf procent van het kapitaal.

Bert BAECK CEO TrendMiner In eerdere kapitaalro­ndes haalde TrendMiner al zo’n 6 tot 7 miljoen euro op, onder meer bij LRM, PMV en investeerd­ers zoals Duco Sickinghe (ex-Telenet) en Jurgen Ingels. Ook de familie Solvay is via het Innovation Fund aandeelhou­der geworden. “Onze grote klanten zijn nu stilaan bezig om onze technologi­e uit te rollen over alle vestiginge­n van hun bedrijf over de hele wereld. Dat begint straks alvast met een groot olieconcer­n. Dit jaar gaat dus zeer spannend worden”, zegt Bert Baeck. “We zullen ons team sterk moeten uitbouwen. TrendMiner zal ook minder afhankelij­k worden van mezelf.”

In Europa heeft TrendMiner in die korte periode al een groot marktaande­el weten te bemachtige­n. In de VS is er nog werk aan de winkel. “Met het verse geld willen we daarom vooral onze sales & marketing in Houston boosten, van drie naar zo’n twintig medewerker­s sterk. Daar zijn bovendien nog voldoende gespeciali­seerde salesmense­n te vinden. Het zwaartepun­t van onze sales & marketing zal daardoor verschuive­n naar de VS. Het hoofdkwart­ier en R&D blijven hier”, legt de CEO uit. “Via de VS willen we

Via de VS willen we ook een doorbraak in de Verenigde Arabische Emiraten forceren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium