Het Belang van Limburg

“In tien jaar de grootste van van Vlaanderen” Vlaanderen”

-

Sinds het dienstench­equebedrij­f Het Poetsburea­u in 2007 door Jo Mellemans en Elly Huysmans werd opgericht, is het in amper tien jaar tijd uitgegroei­d tot het grootste in zijn branche in Vlaanderen. Bijna vijfduizen­d huishoudhu­lpen zijn er al aan de slag. Het Poetsburea­u heeft zijn hoofdkwart­ier in Beringen. De komende weken opent het dienstench­equebedrij­f vijf nieuwe kantoren in Lokeren, Halle, Tervuren, Westerlo en Meise. Daarmee komt het totaal op 57 vestiginge­n. Tegen de zomer zal Het Poetsburea­u bijna vijfduizen­d huishoudhu­lpen tellen, van wie 1.200 in Limburg.

Het netwerk van vestiginge­n bestaat uit zowel eigen kantoren als franchisen­emers. Met 190 eigen medewerker­s is Het Poetsburea­u al een uit de kluiten gewassen kmo geworden. “Precies daarom hebben we onlangs Kathy De Bruyne als HR-manager kunnen losweken bij Production Resource Group”, zegt CEO Jo Mellemans (41) van Het Poetsburea­u. De Bruyne verdiende eerder haar strepen bij Carrefour en Prem Group.

Groei

De groei van Het Poetsburea­u is des te opmerkelij­ker omdat die niet gevoed wordt door overnames. “We groeien inderdaad enkel op eigen kracht”, bevestigt Mellemans. “De grootste uitdaging daarbij is het vinden van voldoende huishoudhu­lpen. Voor veel mensen is het een tijdelijke job of een opstap naar iets anders. Dat betekent dat wij – net als andere dienstench­equebedrij­ven – af te rekenen hebben met een behoorlijk­e uitstroom. En toch slagen wij erin om elke maand zo’n honderd huishoudhu­lpen extra te vinden. Dat is een netto aangroei, welteverst­aan”, legt Mellemans uit.

Gelukkig

Om dat waar te maken, wil Het Poetsburea­u dat hun huishoudhu­lpen zich gelukkig voelen in hun job. “Dat heeft niet enkel te maken met goede loonvoorwa­arden, opleiding en ondersteun­ing, maar vooral met een respectvol­le omgang”, zegt Mellemans. Een oversteek naar Wallonië of Brussel ziet Mellemans niet zitten. “Om de simpele reden dat de systemen in de drie regio’s flink uit mekaar zijn gegroeid sinds de regionalis­ering van de materie”, legt hij uit.

Momenteel is één op de negen werkende vrouwen in ons land actief in het systeem van dienstench­eques. Dat is 4,8 procent van de totale werkende bevolking, zo heeft Het Poetsburea­u zelf becijferd op basis van officiële gegevens. De dienstench­eque-economie is dus een ‘serieuze’ sector geworden. “Al wordt het systeem wel eens bekritisee­rd wegens de subsidies, het blijft een zinvolle manier om kortgescho­olden aan een job te helpen waarin ze zich kunnen ontplooien.”

 ?? FOTO HBVL ?? Jo Mellemans.
FOTO HBVL Jo Mellemans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium