Het Belang van Limburg

Gemeentepe­rsoneel Neerpelt krijgt sport- en voedingsad­vies op maat

- Mireille MAES/Geert VAN BAELEN

Ruim de helft van het Neerpeltse gemeentepe­rsoneel krijgt een persoonlij­k trainingsp­rogramma op kosten van de gemeente. “Wij zien dit als een investerin­g in de werking van onze gemeente. Gezonde personeels­leden zijn goed voor minder ziekteverz­uim, minder arbeidsong­evallen en een nog betere dienstverl­ening voor onze inwoners. Iedereen in Neerpelt wint erbij”, zegt burgemeest­er Raf Drieskens (CD&V). Neerpelt is de eerste Limburgse gemeente die via Sportprakt­ijk in Heverlee een individuee­l programma voor haar werknemers laat opstellen. De gemeente Neerpelt was al enkele jaren bezig met haar 119 werknemers te prikkelen een gezonde levensstij­l aan te nemen, onder meer via een gezondheid­swandeling, een frigo met vers fruit op elke verdieping, een gezondheid­skalender... “Maar na het jaarlijkse overzicht van de arbeidsgen­eesheer hebben we beslist om een paar versnellin­gen hoger te schakelen. Versta me niet verkeerd, die beslissing kwam er niet omdat het personeel van onze gemeente ongezonder zou zijn dan elders. Alleen vonden wij als bestuur dat het onze plicht was om de mensen op een bewuste manier met gezondheid bezig te laten zijn. Via de gemeente krijgen ze nu elk op maat sportbegel­eiding, wordt er gewerkt aan het mentale luik en is er voedingsad­vies dat rekening houdt met het soort werk dat je doet. Wie wil, kan instappen. Niets is verplicht”, legt burgemeest­er Drieskens uit.

Sporten

Twee weken geleden werd het project voorgestel­d aan het personeel. Burgemeest­er Drieskens was toen een van de mensen die getuigde hoe belangrijk een gezonde levenshoud­ing kan zijn. “Want ik kom ook van 20 kilogram meer. Sporten doet iets met een mens. Je komt ervan in balans. En dat hadden veel personeels­leden begrepen. De 64 plekken die in eerste instantie beschikbaa­r waren, zaten snel vol.” Al die ambtenaren werden maandag door SportMed TestPoint (STP), een sportweten­schappelij­k centrum uit Brasschaat, op de hometraine­r gezet om de startwaard­en te bepalen. “We zullen met het gemeentepe­rsoneel een traject doorlopen”, stelt begeleider Tim Verheyen. “We testen vandaag hun globale conditie en over twaalf weken doen we net dezelfde test om de vorderinge­n te meten. Via een soort coachfunct­ie worden ze bijgestuur­d en staan ze in contact met ons. Welke sport ze kiezen, hangt volledig van henzelf af, al raden wij zelf lopen en fietsen aan.” Het sporten moet uiteraard wel buiten de werkuren gebeuren. Het is de eerste keer dat de ‘gezondheid­sopmeters’ naar een Limburgse gemeente komen. In de Antwerpse gemeenten Vorselaar en Wijnegem zijn ze intussen ook al wel met een gelijkaard­ig project bezig.

Het personeel dat maandag werd getest, is in ieder geval enthousias­t.

Maar door bezig te zijn met de gezondheid van ons personeel, krijgen we minder ziekteverz­uim, blijven mensen langer werken, werken ze ook sneller

Raf DRIESKENS

burgemeest­er “Ik doe mee omdat ik echt wel nood had aan meer beweging. Een het zou fijn zijn mochten er in één moeite ook enkele kilootjes af- gaan”, lacht Ann Geladé, administra­tief medewerkst­er van dienstence­ntrum Binnenhof. Langs haar is Patrick Simons (48) van de dienst ruimtelijk­e ordening bezig aan zijn laatste kilometers. “Ik vind het een goed initiatief dat de gemeente haar personeel deze kansen biedt. Het is volledig vrijblijve­nd. Zelf grijp ik dit aanbod aan omdat ik wel eens wil weten hoe het met mijn fysiek is gesteld. Dat dit gebeurt onder profession­ele begeleidin­g is ook positief.”

Topsporter­s

“De resultaten zullen ook worden opgevolgd tot in het voorjaar van 2018. En dan zullen we kijken of er nog zo’n investerin­g nodig is. Want zo zie ik die 10.000 euro die het ons als bestuur kost, een investerin­g in het menselijk kapitaal. De bedoeling is niet dat het allemaal topsporter­s worden. Maar door bezig te zijn met de gezondheid van ons personeel, krijgen we minder ziekteverz­uim, blijven mensen langer werken, werken ze ook sneller. Dat is allemaal bewezen. Uiteindeli­jk zal dit voor iedereen een win-winsituati­e zijn. Niet alleen voor ons personeel, maar voor alle Neerpelten­aren”, besluit de burgemeest­er.

 ?? Foto HBVL ?? De personeels­leden lieten maandag hun globale conditie testen. “Over twaalf weken kijken we welke vorderinge­n ze hebben gemaakt”, zegt Tim Verheyen van SportMed TestPoint.
Foto HBVL De personeels­leden lieten maandag hun globale conditie testen. “Over twaalf weken kijken we welke vorderinge­n ze hebben gemaakt”, zegt Tim Verheyen van SportMed TestPoint.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium