Het Belang van Limburg

“Ben hier met één doel”

Voormalig Genks toptalent Muhammed Mert wil profcarriè­re nieuw leven inblazen in IJsland

- Jo TREKELS

KRC Genk is een kweekvijve­r van talent. Toch zwemmen niet alle visjes richting het eerste elftal. Terwijl Schrijvers, Trossard en in mindere mate Walsh speelminut­en klokken onder Albert Stuivenber­g, is een generatieg­enoot afgedreven naar… IJsland. Voormalig toptalent Muhammed Mert bereidt er het nieuwe seizoen voor met Vikingur Reykjavik. In de IJslandse hoofdstad haalt het kwik momenteel met moeite vijf graden. Toch baden de spelers van Vikingur in het zweet. De competitie start in mei. “Het is hier wel wat kouder dan in België”, glimlacht de 22-jarige Mert. “Maar IJsland is een mooi land met natuurland­schappen die we in België niet kennen. En uiteindeli­jk ben ik hier met maar één doel.”

Dat is zijn profcarriè­re nieuw leven inblazen. Tot op vandaag kon de Beringenaa­r, ooit de draaischij­f van de Genkse en nationale jeugdploeg­en, de hoge verwachtin­gen niet inlossen. “Ik verhuisde op mijn 8ste van Beringen naar Genk”, legt Mert uit. “Ik werd in Genk opgeleid en wilde er graag doorbreken. Daarom sloeg ik de interesse van andere Belgische topploegen af. Bij de A-kern was Mario Been eerst heel positief, maar zodra de competitie begon, kreeg ik geen kans meer. Jammer, want ik vond dat ik iets meer verdiende.”

Pech in Nederland

Mert liet medio 2014 zijn nog éénjarig contract ontbinden en ging zijn geluk beproeven in het Nederlands­e Nijmegen. “Ik had pech”, vindt Mert. “NEC verloor bijna nooit en dus had de trainer geen reden om te wisselen. Bij Fortuna Sittard was ik eerst een dragende speler, maar verdween ik na drie trainerswi­ssels in één seizoen uit beeld. Zij kozen voor meer verdedigen en minder voetballen, terwijl ik een typische nummer tien ben.” De middenveld­er onderhield zijn conditie bij FC Eindhoven, toen er onlangs een aanbieding uit IJsland binnenliep. “Ik kon ook naar Turkije, Roemenië en Slovenië, maar Vikingur Reykjavik was concreet en gaf me een goed gevoel. Ik kwam terecht bij een leuke club met een familiale sfeer. In het verleden heeft Vikingur prijzen gepakt en met die successen wil het opnieuw aanpikken. We mikken op Europees voetbal en, wie weet, het kampioensc­hap. Al is het te vroeg om daar over te praten.”

Muhammed MERT

Ik kon ook naar Turkije, Roemenië en Slovenië, maar Vikingur Reykjavik was concreet en gaf me een goed gevoel

Spelmaker

Mert meent dat het niveau van Vikingur vergelijkb­aar is met een staartploe­g uit 1A of een topper uit 1B bij ons. “De trainer verwacht dat ik het spel maak en de spitsen bedien”, legt hij uit. “Ik wil een goed seizoen draaien en beter worden. Als ik goeie statistiek­en kan voorleggen, kan ik misschien weer naar een betere club in een betere competitie. Het liefst keer ik terug naar de hoogste divisie in België of Nederland. Ik denk dat ik daar nog iets recht te zetten heb.”

 ?? Foto HBVL ?? Muhammed Mert poseert in het shirt van Vikingur Reykjavik.
Foto HBVL Muhammed Mert poseert in het shirt van Vikingur Reykjavik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium