Het Belang van Limburg

Tuur Stalmans tweede op EK

-

Tuur Stalmans (14) mocht zondag op het tweede podiumtrap­je na de X30 Junior EuroSeries in Genk. Een knappe prestatie, maar toch was de Opglabbeke­naar nog niet helemaal tevreden. “Ik zeg dikwijls: de tweede is de eerste loser. Ik wil altijd winnen.” Het was een bewogen weekendje voor Tuur Stalmans. Hij reed de snelste chrono in de kwalificat­ies, maar incasseerd­e dan een straf omdat hij iemand zou hebben opgehouden, waardoor hij toch nog achteraan moest vertrekken in de heats. Maar het kwam allemaal nog goed.

“In de pré-finale liet hij zich strategisc­h afzakken van de tweede naar de derde plaats, om zo te mogen starten achter de poleman. In de finale lag hij zelfs een ronde of vijf op kop”, legt vader Dimitri Stalmans uit.

“Ik was heel blij dat ik op kop kon rijden, maar de Engelsman Christophe­r Lulham ging op het einde te snel”, valt zoon Tuur in van achter zijn wiskundebo­eken. “Ik had de bandendruk iets hoger gezet en dat viel tegen. Anders had ik wellicht kunnen winnen.”

Dromen van Indy 500

Naast een elfde plaats op het WK in Le Mans was dit de grootste uitschiete­r voor de Opglabbeke­naar. “Met 144 starters was in Le Mans meer strijd en dat maakt het mooier. Maar voor Tuur betekent op een Europees podium mogen

FUTSAL

Nationale ploeg (KBVB) - Bondscoach Luca Cragnaz maakte zijn 14-koppige selectie bekend voor het EK-kwalificat­ietornooi van 8 tot 11 april in Oekraïne, waar België naast het thuisland ook Kroatië en Montenegro treft. Het gaat om nagenoeg dezelfde namen, inclusief drie spelers van Gelko Hasselt, die de oefenmatch­en tegen Nederland betwistten. Gelko Hasselt - De vice-leider trekt vanavond (21.15 uur) op volle sterkte naar Lier. De wedstrijd werd eerder deze maand niet afgewerkt omdat de boze zaalwachte­r dit verhinderd­e. Lier mist Durakovic (schorsing), Anik (blessure) en Atssouli (werk). Doelman Mageren hervatte maandag de trainingen. ZVK Eisden-Dorp - De Nederlande­r Jeffrey Geurts liep in het veldvoetba­l een zware enkelbless­ure op. Renolim Alken - De ambitieuze eersteprov­incialer maakte de komst van trainer Muradif Duric officieel. ‘Tarzan’ komt over van ZVK Terkoest, koploper in derde nationale.

VOLLEYBAL

VTI Hasselt en Mitters Wespelaar: trainersru­il - Trainer-coach Kris Vanrusselt heeft dan toch een verrassend­e beslissing genomen. De Genkenaar - nog in de race voor de titel - vertrekt bij VTI Hasselt in eerste landelijke. Hij verkast naar VC De Mitters Wespelaar in eerste nationale. “Een te mooi project om er niet op in te gaan,” aldus Vanrusselt. VC Mitters-trainer Bart staan natuurlijk ook wel veel. Al was hij niet echt tevreden. Het kan altijd harder en hij legt de lat hoog voor zichzelf.” Stalmans begon met karting op zijn zevende en rijdt in competitie sinds zijn achtste. “Altijd een klasse hoger dan zijn leeftijd, omdat hij zo leert knokken tegen de grote mannen”, zegt Dimitri. Op termijn wacht wellicht de autosport, dat is althans de droom. “Elke piloot wil vooruit, he”, zegt Tuur. Maar waar de meeste karters tegenwoord­ig Max Verstappen achterna willen, lonkt hij meer naar Amerika. “Ik kijk heel erg op naar Wim Eyckmans, mijn teambaas. Hij heeft zelf de 500 Mijl van Indianapol­is gereden en vertelt daar soms over. De snelheden, dat moet chic zijn. Maar Formule 1 is natuurlijk even cool. Een van de twee zou al heel chic zijn.” Renders maakt de omgekeerde beweging. Hij vult de vrijkomend­e plaats in bij de Hasselaren.

Jaraco As: Palmers en Declerck - Jaraco As in vrouwen Liga A signaleert het verlies van middenaanv­alster Hanne Palmers aan Mavo Dilsen-Stokkem. Ook Laura Declerck (ex-As), trekt na een kort tussenstat­ion bij Genk, naar Mavo. De Maaslandse formatie is momenteel de viceleider in eerste landelijke vrouwen.

Huybrechts naar Beringen - Nadat het eerder al de komst van Sanne Schroyen (Diepenbeek) afrondde, kondigt kersvers kampioen Beringen (1ste provincial­e dames) nu ook de komst van Caro Huybrechts (Geetbets, 2de provincial­e) aan. Spelverdee­lster Lise Vandeweyer wordt volgend seizoen overgeheve­ld van de B- naar de A-ploeg. Greet Bollen trekt naar Hechtel-Eksel.

Europese bekers - Tours VB (Fra) won in de halve finale heen van de CEV Cup met 3-0 tegen het Duitse Rhein-Main, de ploeg van T2 Fons Vranken. In de andere halve finale pakte Trentino (Simon Van de Voorde) 3-0 tegen Fenerbahçe Istanboel. Bij de vrouwen stuntte Galatasara­y (Charlotte Leys 6 ptn.) tegen Zenit Kazan: 3-0.

ZEILEN

Van Acker naar vijfde plaats - Evi Van Acker (Laser Radial) is van de tweede naar de vijfde plaats gezakt in de Trofeo Princesa Sofia op Mallorca. Ze finishte gisteren achtste en negende in de twee regatta’s. Ook Maïté Carlier (15de) en Emma Plasschaer­t (28ste) gaven terrein prijs. Wannes Van Laer (Laser) duikt na winst van de vierde regatta de top tien binnen.

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Tuur Stalmans
FOTO FACEBOOK Tuur Stalmans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium