Het Belang van Limburg

Vastgoedgr­oep koopt oud gerechtsge­bouw

-

Eind dit jaar nog wil Group Tans een bouwvergun­ning indienen. “Zodat we begin 2018 van start kunnen”, zegt Michel Verhoeven van Group Tans. “We zijn niet gehaast, maar tegen 2020 zou de verhuizing van onze eigen kantoren en de start van alle andere activiteit­en moeten lukken.”

Toch was de vastgoedgr­oep aanvankeli­jk geen kandidaat. “Simpelweg omdat we de invulling van het geheel niet zagen”, geeft Verhoeven aan. “Maar architect Michel Janssen (ook bekend van het nieuwe Hasseltse stadskanto­or en de restaurati­e van het Agnetenklo­oster in Tongeren, nvdr.) heeft ons doen inzien dat we hier heel veel dingen kunnen combineren. En dat we onze eigen kantoren kunnen inruilen voor grotere ruimtes. Dus wilden we aanvankeli­jk alleen de panden op nummer 6 en 8 kopen, maar dat kon niet. Het is dan het geheel geworden, met het gerechtsge­bouw. Maar daar zijn we niet rouwig om, zeker omdat we onder de binnenkoer van het oude gerechtsge­bouw een kleine veertig parkeerpla­atsen kunnen aanleggen.”

Terras

Volgens Verhoeven wordt de Havermarkt één van de mooiste buurten van Hasselt: “Wanneer de stad de Grote Markt heraanlegt, gaat de werfzone tot net voorbij het oude gerechtsge­bouw. Daar willen we op inspelen. Zo willen we het oude gerechtsge­bouw vanaf de begane grond toegankeli­jk maken. Op die manier kunnen we een grand café met terras op de benedenver­dieping van het gerechtsge­bouw inplanten. Daarnaast is er misschien nog ruimte voor één of meer winkels, dat moeten we bekijken na het overleg. Op de bovenverdi­epingen willen we alleszins kwaliteits­volle appartemen­ten aanbieden. Hoeveel? Dat hangt af van het overleg met de stad en erfgoed, maar we gaan dat alleszins doen met respect voor het gebouw. Wat wel kan, is dat we op de binnenkoer alles afbreken wat later is bijgebouwd, zodat daar een mooie binnenruim­te ontstaat waar eventueel ook een prachtig terras kan komen. We zijn ervan overtuigd dat de Havermarkt, met de handelszak­en die er nu al zijn en met de almaar groeiende passage, kan uitgroeien tot de meest mediterran­e straat van Hasselt. Voor die sfeer gaan we helemaal.”

We zijn ervan overtuigd dat de Havermarkt kan uitgroeien tot de meest mediterran­e straat van Hasselt Michel VERHOEVEN

Group Tans

Kantoren

“In de panden 6 en 8 brengen we dan hoofdzakel­ijk onze eigen kantoren onder, voor de zowat 35 medewerker­s. Eindelijk zullen we daarin ook plaats hebben voor kleine expo’s, stockage en vergaderin­gen. Nu zitten we echt te krap behuisd in ons huidige, ook historisch belangrijk­e pand aan de Havermarkt 45. Dat behouden we trouwens, maar er dienen zich nu al kandidaten aan om het in te vullen. Dat gaat dus zeker geen probleem opleveren. In onze nieuwe gebouwen gaan we bekijken of we in een gedeelte nog ruimte kunnen scheppen voor een andere handelszaa­k, iets wat we heel graag zouden doen. Eén ding is zeker: het geheel blijft in Hasseltse handen en we gaan er iets moois van maken, waar de Hasselaren best fier op zullen zijn.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Group Tans heeft niet alleen het oude gerechtsge­bouw gekocht, maar ook de aanpalende panden, waaronder de oude arbeidsrec­htbank (rechts).
Foto SERGE MINTEN Group Tans heeft niet alleen het oude gerechtsge­bouw gekocht, maar ook de aanpalende panden, waaronder de oude arbeidsrec­htbank (rechts).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium