Het Belang van Limburg

Geen koffietafe­l maar vat voor overleden winkelier

Ook rouwregist­er in taverne Carrera voor Bart Ramakers

- Phillip Pergens

Aan de ingang van de buurtwinke­l van Bart Ramakers in de Molenstraa­t in Meeswijk (Maasmechel­en) liggen bloemen, kaarsjes en een truitje van Eisden Sport. Een gebaar van de voetbalclu­b voor hun vroegere doelman. In taverne Carrera openen ze op vraag van de vrienden een rouwregist­er. De populaire winkelier kwam zondagocht­end om bij een brand in zijn huis. Het onverwacht­e overlijden van Bart Ramakers slaat diepe wonden in de kleine gemeenscha­p van Meeswijk, maar ook ver daarbuiten. De 42-jarige winkelier liet zondag het leven bij een brand in zijn huis. Hij was een geëngageer­d en bekend figuur. De familie bedankte gisteren iedereen die met hen meeleeft. Zo legden velen al een bloemetje neer aan het huis en er branden kaarsjes. De mensen van de voetbalclu­b Eisden Sport, waar Bart vroeger nog in doel stond, brachten zelfs een truitje van de ploeg mee.

Het doet de rouwende familie alvast veel deugd. “Het begon zondagavon­d met een eerste auto die hier even stopte. En sindsdien kwamen er steeds meer mensen langs”, vertelt nichtje Lotte Ramakers. “Voor ons maakt dit duidelijk dat mijn oom toch heel wat betekend heeft. Mensen die veel bij hem in de winkel kwamen, vrienden, verzamelen hier ook. Het is een plekje geworden waar verhalen worden opgehaald. We willen dit de komende dagen graag in ere houden. We wonen er vlak naast en zetten ’s avonds nieuwe theelichtj­es of leggen de bloemen terug die zijn weggewaaid. Dat is het minste wat we kunnen doen.”

Bij Taverne Carrera op het Vrijthof in Eisden-Dorp ligt vanaf morgen ook een rouwregist­er. “We hebben dit gedaan op vraag van de klanten. Met dit voorstel zijn we eerst naar de familie gestapt en zij gingen ermee akkoord”, legt uitbater en vriend Davy Jeurissen uit. “De mensen willen graag nog een laatste woord over hun vriend neerpennen. We hebben er met zijn allen nood aan. Het rouwregist­er ligt hier tot vermoedeli­jk zaterdag. We gaan ervan uit dat dan de begrafenis zal plaatsvind­en. Na afloop overhandig­en we het rouwboek aan de familie.”

Na de begrafenis volgt geen traditione­le koffietafe­l. “Bart heeft altijd gezegd dat hij een vat bier zou geven aan de mensen die zijn leven nog een laatste keer wilden vieren. Die wens gaan we inwilligen. Iedereen is welkom voor een drankje met hapjes en broodjes. En de buren van ’t Marktzicht, waar Bart ook vaak kwam, doen hetzelfde. Een dj zal de favoriete muziek van Bart spelen”, besluit Davy.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Voor de deur van zijn winkel hebben vrienden en familie bloemen, kaarsen en een truitje van Eisden Sport gelegd.
FOTO JEFFREY GAENS Voor de deur van zijn winkel hebben vrienden en familie bloemen, kaarsen en een truitje van Eisden Sport gelegd.
 ?? FOTO HBVL ?? Bart Ramakers was uitbater van de buurtwinke­l in Meeswijk.
FOTO HBVL Bart Ramakers was uitbater van de buurtwinke­l in Meeswijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium