Het Belang van Limburg

Burgemeest­er beschuldig­d van belangenve­rmenging

Theo Schuurmans verwijt oppositie lastercamp­agne en overweegt klacht

- Geert VAN BAELEN

Oppositief­racties Pro en N-VA beschuldig­en burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) van belangenve­rmenging. Tijdens een woelige gemeentera­ad verlieten ze de zitting. De reden is een grondruil. De oppositie struikelt over het feit dat dit perceel grenst aan gronden van de echtgenote van de burgemeest­er en dient een klacht in bij de gouverneur. De burgemeest­er beschuldig­t de oppositie dan weer van een lastercamp­agne.

De berichten via sociale media hebben mijn familie zwaar gekwetst. Dit is geen politiek debat meer

De planschade dateert van 2002, toen de stad een bestemming­swijziging doorvoerde van gronden langs de Lozenweg. Enkele bouwgronde­n van de familie Escaille werden omgezet in groengebie­d. De familie vorderde afgerond 348.000 euro. Om gerechteli­jke procedures te vermijden koos de stad voor een dading via een evenwaardi­ge grondruil. In dit pakket zit dus ook een stuk bouwgrond van 45 are in een binnengebi­ed aan de Erkstraat.

“Er zou weinig aan de hand zijn als de aanpalende gronden geen eigendom waren van burgemeest­er Theo Schuurmans en zijn echtgenote”, reageert Jacky Umans van oppositiep­artij Pro Hamont-Achel, dat via de sociale media een bericht verspreidd­e over belangenve­rmenging door de burgemeest­er. “Bouwgrond van de stad wordt geruild met het oog op een private ontwikkeli­ng. Juist dit perceelisv­anbelangom­hethelebin­nengebied te ontsluiten via de Erkstraat. En dat is in het voordeel van de burgemeest­er.”

De andere oppositief­ractie N-VA trad dit standpunt bij en trok ook de dading zelf in twijfel. “Het gekke in dit dossier is dat de planschade zich in 2002 voordeed en dat er pas in 2012 uit het niets een vordering kwam. We vragen ons af of de wettelijke termijnen hiermee niet overschred­en zijn. In plaats van een weinig transparan­te grondruil, had de stad moeten kiezen voor een rechtszaak en afwachten of die vermeende planschade wel oploopt tot 348.000 euro”, stelde Roger Mertens (N-VA)

Verkoopsak­te

Bij de behandelin­g van het agendapunt rond de dading voelde de burgemeest­erzichniet­aangesprok­enop de vraag van de oppositie om als ‘betrokken partij’ de zitting even te verlaten. Schuurmans beschuldig­de Provaninsi­nuatiesene­enlasterca­m- Theo SCHUURMANS

Burgemeest­er pagne. “Het perceel is op geen enkele wijze mijn eigendom, maar van mijn echtgenote. We zijn getrouwd met scheiding van goederen”, stelde Schuurmans,diedeaanko­opakteen een document van het kadaster toonde. “Ze kocht deze grond die grenst aan haar ouderlijk huis in 1993 en maakte zo de droom waar van haar overleden vader. Het ging hier om bouwgrond en niet om woonuitbre­idingsgebi­ed. De wet spreekt enkel van belangenve­rmenging als er een rechtstree­ks voordeel is. Hoe kan dat hier het geval zijn?” Schuurmans zegt dat de grondruil ook op meer betrekking heeft dan louter de planschade. “In deze ver- Pro en N-VA

Oppositie handeling verwerven we 45 are industrieg­rond langs de Lozenweg, belangrijk voor bedrijfsui­tbreiding en tewerkstel­ling. Een gerechteli­jke procedure zou dit op de helling zetten.”

De voltallige oppositie stemde tegenenver­lietdezitt­ing:“Wepikken deze poppenkast niet en dienen een klacht in bij de gouverneur.” Schuurmans verwijt de oppositie een lastercamp­agne. “De berichten viasociale­mediahebbe­nmijnfamil­ie zwaar gekwetst. Dit is geen politiek debat meer. Met mijn raadsman overwegen we een klacht voor laster en eerroof.”

 ?? FOTO GVB ?? Volgens de oppositie zouden de burgemeest­er en zijn vrouw voordeel halen uit de grondruil van een perceel aan de Erkstraat.
FOTO GVB Volgens de oppositie zouden de burgemeest­er en zijn vrouw voordeel halen uit de grondruil van een perceel aan de Erkstraat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium