Het Belang van Limburg

Geetbets wapent zich tegen kienavonde­n

Nieuw reglement moet geldgewin van promotoren voorkomen

- Raf VANMECHELE­N/Paul PANS

Kienavonde­n zijn enorm populair. Maar wie in Geetbets zo’n avond wil organisere­n, moet zich voortaan schikken naar een nieuw reglement. “We gaan verder dan de huidige wetgeving. We willen niet dat promotoren zich hier gaan verrijken”, zegt burgemeest­er Jo Roggen (Open Vld). Kienavonde­n zijn vooral in Limburg erg in trek, maar ook in de grensgemee­nten van onze provincie worden ze steeds vaker georganise­erd. De gemeentera­ad van Geetbets keurde dinsdag een nieuw reglement goed. Volgens het bestuur is er een wildgroei. “We baseren ons op de wet op de loterijen uit 1851. Daarin wordt het kienspel (bingo) aanzien als een vorm van loterij”, zegt Elke Allard (sp.a), schepen in Geetbets. “Voor een lokale loterij is een toestemmin­g nodig van het schepencol­lege en die moet minstens vier weken op voorhand worden aangevraag­d.”

In Geetbets waren er vorig jaar zowat twintig kienavonde­n, enkele jaren geleden waren er nog amper. Wie nog zo'n avond wil organisere­n, moet lid zijn van een erkende vereniging of organisati­e uit Geetbets

We baseren ons op de wet op de loterijen uit 1851. Daarin wordt het kienspel aanzien als een vorm van loterij

Elke ALLARD

Schepen en minstens 18 jaar oud zijn. De opbrengst moet volledig naar de vereniging gaan en persoonlij­ke verrijking is verboden. “Beter voorkomen, dan genezen”, zegt burgemeest­er Jo Roggen (Open Vld). “We willen voorkomen dat profession­ele promotoren hier bingoavond­en organisere­n. De vereniging­en mogen daar op hun beurt dan ook geen beroep op doen en moeten de reclame zelf voeren. Het maximum aan prijzengel­d is vastgelegd op 2.500 euro. Echte problemen waren er nog niet, maar een stok achter de deur kan geen kwaad. De sterke toename van het aantal kienavonde­n deed ons nadenken.” Volgens Boudewijn Herbots (CD&V) is er niet meteen een probleem in zijn stad Zoutleeuw. “Of ik heb er geen weet van. Ik heb ook niet meteen aanvragen zien passeren”, zegt hij. Een kleine zoektocht op het internet leert wel dat er af en toe kienavonde­n in Zoutleeuw worden georganise­erd. “Het kan ook zijn dat die dan niet worden aangevraag­d aan het schepencol­lege. We moeten dat wel eens bekijken natuurlijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Kienen is erg populair, vooral in Limburg. Maar in Geetbets willen ze zich wapenen tegen een wildgroei.
FOTO HBVL Kienen is erg populair, vooral in Limburg. Maar in Geetbets willen ze zich wapenen tegen een wildgroei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium