Het Belang van Limburg

“Nieuwe manege legt nadruk op paardrijle­ssen”

Moorskesho­eve plant moderne manege in Eigenbilze­n

- Johnny GEURTS

Onze manege Moorskesho­eve in Mopertinge­n blijft gewoon bestaan als fokkerij, in Eigenbilze­n zal de nadruk vooral komen te liggen op paardrijle­ssen voor iedereen Arnaud MOORS

In Eigenbilze­n op het voormalige grondwinni­ngsgebied ‘de kiep’, ingesloten tussen de Vossenkuil­straat, de Hoefaertwe­g en woongebied Litsebeek, bouwt Manege Moorskesho­eve volgend jaar een moderne manege met ruimte voor 50 paarden. “Paardenlie­fhebbers die zelf geen plek hebben om een paard te stallen kunnen gebruikmak­en van onze pensionsta­lling. Maar de nadruk zal hier liggen op paardrijle­ssen”, verduideli­jkt Arnaud Moors. Momenteel loopt een openbaar onderzoek.

“We kregen steeds vaker de vraag van ruiters naar een plek om te kunnen rijden en lessen te volgen. We gingen op zoek naar een terrein in Bilzen voor de bouw van een nieuwe manege en dat vonden we in dit recreatieg­ebied op de Hoefaertwe­g. De ideale plek met de juiste afmetingen”, stelt Arnaud Moors, tevens medezaakvo­erder van bouwpromot­or Gemoco. Het recreatieg­ebied is 3 hectare groot, de overdekte binnenpist­e krijgt een oppervlakt­e van 1.500 vierkante meter. De familie Moors is geen onbekende in de ruiterspor­t. “Onze manege Moorskesho­eve in Mopertinge­n blijft gewoon bestaan als fokkerij, in Eigenbilze­n zal de nadruk vooral komen te liggen op paardrijle­ssen voor iedereen. Hiervoor zullen constant een tiental paarden aanwezig zijn. Daarnaast komt er ook een stalhouder­ij waar er ruimte is voor het stallen en verzorgen van een 40-tal paarden.”

Op het terrein komt naast een overdekte piste, pensionsta­lling en cafetaria ook een uitgebreid­e parking. De toegang tot de recreatiev­e zone zal gebeuren vanaf de Hoefaertwe­g. “De gebouwen zullen voldoen aan de modernste voorschrif­ten. Om hinder te voorkomen komt er tussen het woongebied aan de Litsebeek en de manege een groene buffer, zodat er een volledige afschermin­g komt tussen beide gebieden. De recreatiev­e zone word rondom ingebed door groen. De bouwaanvra­ag ligt bij de stad. Het is nu wachten op de bouw- en milieuverg­unning. De werken willen we volgend jaar aanvangen”, aldus Moors.

Natuurgebi­ed

Het overwoeker­de terrein is momenteel nog eigendom van natuurvere­niging Limburgs Landschap. “Destijds werd het gebied gebruikt voor het storten van de gronden bij de kanaaluitb­reiding. Het is ingekleurd als dagrecreat­ie en het lijkt me dan ook een pluspunt om de bestemming te behouden. Met de verkoop van het 3 hectare grote gebied halen we als natuurvere­niging bovendien een belangrijk­e financiële injectie binnen om elders nieuwe gronden, veelal restpercel­en te verwerven om verder te beschermen en beheren. Limburgs Landschap vzw beheert momenteel al 2.500 ha natuur. En dat aantal willen we jaarlijks uitbreiden”, aldus directeur Frans Verstraete­n.

 ?? Foto JOHNNY GEURTS ?? In dit gebied, op de voormalige 'kiep' naast de Hoefaertwe­g, wordt een manege gebouwd.
Foto JOHNNY GEURTS In dit gebied, op de voormalige 'kiep' naast de Hoefaertwe­g, wordt een manege gebouwd.
 ?? FOTO ARCHITEKT-NBURO.BE ?? Vossenkuil­straatHoef­aertweg De manege is in totaal 3 ha groot. Woongebied Litsebeek
FOTO ARCHITEKT-NBURO.BE Vossenkuil­straatHoef­aertweg De manege is in totaal 3 ha groot. Woongebied Litsebeek

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium