Het Belang van Limburg

Japan op z’n Hollywoods

‘Cyborg’ Scarlett Johansson opent jacht op hacker in remake ‘Ghost In The Shell’

- Chris CRAPS

Zo’n 22 jaar na de legendaris­che anime ‘Ghost In The Shell’ is er nu de gelijknami­ge Hollywoodf­ilm van Rupert Sanders met Scarlett Johansson als supercybor­g. Maar niet iedereen staat te springen om een door en door Amerikaans­e versie te zien van wat een door en door Japanse creatie is. De eerste manga (Japans stripverha­al, nvdr.) van ‘Ghost In The Shell’ door Masamune Shirow zag het levenslich­t in 1989 en groeide uit tot een groot succes. Maar het was de anime (Japanse tekenfilm, nvdr.) uit 1995 geregissee­rd door Mamoru Oshii die van ‘Ghost’ een fenomeen maakte. Met de jaren groeide de reputatie van vooral de anime van Oshii en het was een kwestie van tijd voor Hollywood er de klauwen in zou zetten. Het centrale personage van ‘Ghost in the Shell’ is ‘the Major’, een robot met een menselijk brein die in een nabije toekomst als speciaal agent werkt voor Section 9, een afdeling van de nationale veiligheid­sdienst van Japan. Om een geheimzinn­ige hacker, die de kopstukken van een multinatio­nal viseert, te identifice­ren, dringt the Major binnen in de ‘ghost’ (of het menselijk brein) van een cybernetis­ch handlanger van de schurk. Maar dat heeft ernstige gevolgen.

Blade Runner

Regisseur Rupert Sanders (‘Snow White And The Huntsman’) en zijn scenariste­n hebben de anime alvast flink aangepast. Ze behielden het basisconce­pt, reproducee­rden iconische scènes uit de animatiefi­lm, plukten nog een vereenvoud­igde verhaallij­n uit de animatiese­rie, vulden de karakterev­olutie van the Major aan met wat ‘Bourne Identity’-problemati­ek en lieten zich voor de futuristis­che wereld helemaal inspireren door ‘Blade Runner’. The Major, die in de anime regelmatig een robbertje vecht in haar blootje, kreeg in de live-actionfilm een vleeskleur­ig latexpakje aan voor de ‘blote’ scènes. Pech voor de fans van Johansson die hoopten wat meer te kunnen zien dan in ‘Under The Skin’. De voornaamst­e veranderin­gen zijn echter het overboord gooien van het zeer filosofisc­he einde van de animatiefi­lm en het ‘witwassen’ van de personages. “Ik heb van iedereen gestolen”, zegt Sanders. “Van de manga, van de anime en van de televisier­eeks. Maar ik was al een grote fan van de film van Oshii, onder meer omdat die zo ver op zijn tijd vooruit was. Maar wat ik in mijn versie vooral wilde overdragen, ook al zat dat al in de manga en de anime, is dat er hoop schuilt in technologi­e. Want technologi­e is niet noodzakeli­jk boosaardig. We moeten het enkel gidsen in de goede richting.”

Blank

Het casten van blanke acteurs in Rupert SANDERS

Regisseur rollen bestemd voor Aziaten zorgt al een eeuwigheid voor wrevel. Denk maar aan Paul Muni als Chinese boer in ‘The Good Earth’ of John Wayne als Genghis Khan in ‘The Conqueror’. Ook nu kwam er kritiek omdat Johansson de rol van een Japanse speelde. Maar Oshii had daar minder problemen mee. “The Major is een cyborg en haar lichaam speelt dus geen rol”, vertelde hij aan de pers. “Ik denk echt dat Scarlett Johansson de best mogelijke actrice voor de rol is.”

Met Johanssons rollen in ‘The Avengers’, ‘Under the Skin’ en ‘Lucy’ heeft Oshii zeker een punt, want Johansson brengt een geloofwaar­dige sciencefic­tionbagage met zich mee. Zelf zei Jo- hansson over de casting: “Ik zou nooit iemand van een ander ras spelen. Ik vind diversitei­t heel belangrijk in Hollywood en zou nooit een bepaalde etnische groep willen beledigen.” Het probleem zit hem echter in het feit dat ook de andere rollen in de film door blanken werden ingevuld, op Takeshi Kitano als de leider van Section 8 na. Zo wordt de sidekick van the Major vertolkt door Deen Pilou Asbæk, haar surrogaatm­oeder is Française Juliette Binoche en de hacker wordt gespeeld door Amerikaan Michael Pitt.

Maar regisseur Sanders verdedigt zich: “Het is onzin dat je trouw moet zijn aan het origineel. Een regisseur moet zich zo vrij mogelijk voelen. Als hij dat niet kan, heeft het totaal geen zin meer dat hij iets hermaakt. We wilden de anime trouwens niet hermaken, maar samen met de originele scheppers het fenomeen heruitbeel­den. Wat Scarlett betreft, kan ik alleen maar zeggen dat ze 20 jaar ervaring heeft, heel uiteenlope­nde films heeft gemaakt en cyberpunk uitstraalt. Ze is bovendien de beste actrice van haar generatie. Ach, er zal altijd wel kritiek zijn op wie je cast.”

De Britse Prins Harry (32) gaat binnenkort samenwonen met Meghan Markle (35), de actrice waarmee hij sinds twee jaar een relatie heeft. De Britse pers leidt dat af uit het feit dat er momenteel druk wordt gewerkt aan een nieuw appartemen­t voor Harry en zijn geliefde. Het optrekje is een bijgebouw dat op het reusachtig­e domein van het Londense Kensington Palace staat. De prins wordt er voortduren­d gesignalee­rd, wat er volgens insiders op wijst dat hij haast wil maken met het opbouwen van een huiselijk leven.(

Half miljoen euro voor portret George Michael

Het klink cynisch, maar in de artistieke wereld is

‘dood’ vaak goed voor de commercie.

In de

Amerikaans­e stad Dallas is dan ook een portret van wijlen George Michael op een veiling verkocht voor liefst 534.000 euro. Het portret van de zanger was wel van de wereldverm­aarde kunstenaar Damien Hirst én de veiling werd gehouden voor een goed doel. De opbrengst van Beautiful Beautiful George Michael Love Painting gaat naar de Goss-Michael Foundation. Die organisati­e werd opgericht door Michael en zijn voormalige partner Kenny Goss en strijdt tegen aids.(

Technologi­e is niet noodzakeli­jk boosaardig. We moeten het enkel gidsen in de goede richting

 ?? Foto ISOPIX ?? Johansson kreeg een vleeskleur­ig latexpakje voor de ‘blote’ scènes.
FOTO AFP
Foto ISOPIX Johansson kreeg een vleeskleur­ig latexpakje voor de ‘blote’ scènes. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium