Het Belang van Limburg

Ik geloof niet in quota maar soms zijn ze nodig”

-

Een goed idee om journalist­en mee te laten beslissen over de Machtigste?

“Lijkt me wel, als ik de lijst bekijk. Het is veel evenwichti­ger, je ziet veel meer ondernemer­s op hogere posities staan. Mensen die bezig zijn met het goed van de bevolking, die zorgen voor werk en welvaart. Dus ja. Ik denk dat journalist­en op een andere manier naar macht kijken, dat zie je zelfs in de top tien: dat zijn allemaal mensen die Limburg vooruitduw­en, die voor versnellin­g zorgen in deze provincie.”

Hoe zijn de andere twee, Wouter en Jo, machtig?

“Ik kijk niet naar personen. Macht betekent over grenzen durven kijken, het algemeen belang voor ogen hebben. Ons niet opsluiten in dat eigen, gelijke Limburg. We moeten ons absoluut behoeden voor de slachtoffe­rrol, maar net uitgaan van al die punten waarin we sterk zijn. Macht wordt nog vaak fout gezien, de associatie met misbruik wordt zowat altijd gelegd. Regelmatig ook door de media, ja, omdat ze meer geïnteress­eerd zijn in conflict. Maar voor mij staat macht voor: dingen in beweging zetten, mensen inspireren. Ik wist dat jullie gingen vragen wat het voor mij betekent, heb gisteravon­d nog aan mijn vrouw gevraagd wat ik moest antwoorden ( lacht).”

Wanneer voelt u zich onmachtig?

“Oh, heel regelmatig. Als je merkt dat het allemaal veel trager gaat dan je wil, als je botst op onverwacht­e grenzen terwijl je dingen wil realiseren.”

Wie heeft thuis de macht?

“Dat hangt er van af wie thuis is. Als iedereen weg is en de vissen blijven in de vijver, dan voel ik me machtig. (lacht).”

Heeft u de Machtigste Limburger al gefelicite­erd?

“Ja, ik heb hem net een hand gegeven. Kussen is niet bepaald gepast.”

Wat vindt u van uw eigen positie, voor het eerst in de top drie?

“Drie of negen, dat maakt niet uit. Het gaat om de mensen in die top tien, mensen die Limburg vooruit willen helpen. Mensen die macht wordt toegedicht om dat te realiseren. Maar er staan veel te weinig vrouwen in. Ik ben in principe tegen quota, maar soms is het nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium