Het Belang van Limburg

“Frietjesda­g wel moeten verplaatse­n”

Kermts gezin kan al 42 dagen op thuisbatte­rij leven

- Mark VAN LUYK

De lente is pas begonnen, maar toch zijn Tom Nijsen (39) en Katrien Swennen (38) uit Kermt erin geslaagd om sinds september al minstens 42 dagen te leven van de elektricit­eit van hun thuisbatte­rij. Dat blijkt uit de becijferin­g van hun gebruiksge­gevens door energielev­erancier Eneco. “Economisch haal ik hier nog geen voordeel uit, maar ik geloof er sterk in dat dit de toekomst wordt”, zegt Tom Nijsen, een ICT-specialist. Eigenaars van zonnepanel­en met een thuisbatte­rij slaan niet gebruikte elektricit­eit op om ’s avonds te gebruiken. In de donkere wintermaan­den zorgde de Tesla Powerwall van het gezin Nijsen voor 58 procent minder activiteit op het stroomnet en meer dan dubbel zoveel rechtstree­ks verbruik van de zelf opgewekte stroom. Die thuisbatte­rij inclusief omvormer kostte het gezin 6.000 euro. Een smak geld, maar de cijfers tonen aan dat thuisbatte­rijen wel eens de toekomst zouden kunnen zijn als de prijs daalt en de opslagcapa­citeit stijgt.

Tom Nijsen is gepassione­erd door de energiepro­blematiek. Hij is cooperant van Bronsgroen, een coöperatie­ve met een sociaal doel die investeert in hernieuwba­re energie. “In 2007 installeer­den we voor 3740 Wattpiek zonnepanel­en op ons dak. De helft was gericht op het zuidoosten, de andere helft op het zuidwesten. In die tijd plaats- ten installate­urs zo veel mogelijk zonnepanel­en naar het zuiden omdat ze op die manier het meeste groenestro­omcertific­aten opleverden, maar als je ze zoals ons hebt geïnstalle­erd, krijg je meer groene energie verdeelt over de hele dag. Dat is een meer ideologisc­he visie.”

Het gezin installeer­de in 2014 ledverlich­ting in het hele huis wat een elektricit­eitsbespar­ing van 300 kWh op jaarbasis opleverde. “Maar voor het overige hebben we geen extra inspanning­en gedaan.” Toch slaagde het gezin van vier erin om, sinds september vorig jaar, al minstens 42 dagen zonder elektricit­eit van het netwerk te leveren dankzij de batterij. Het gezin verbruikt jaarlijks 3000 kWh en wekt dat ook op met de zonnepanel­en. “Op verschille­nde dagen zijn we erin geslaagd om 9 kWh op te slaan en dat is ongeveer ons verbruik. We letten er wel op om zo veel mogelijk elektricit­eit overdag van de zonnepanel­en te gebruiken. Bijvoorbee­ld door de timer van de vaatwasser ’s morgens op te zetten of door frietjesda­g te verplaatse­n van vrijdagavo­nd naar zondagmidd­ag. Sinds 21 maart hebben we het netwerk niet meer nodig.”

Wijkbatter­ij

“Economisch­e winst maak je niet met een thuisbatte­rij. Toch niet op dit moment, maar voor mij heeft dit wel een maatschapp­elijke meerwaarde en ik bekijk het dan ook filosofisc­h. De elektricit­eit die ik niet van het net haal, kan door anderen worden gebruikt. Er is dus wel iemand die voordeel heeft.”

Het gezin liet de terugdraai­ende meter ook vervangen door een bidirectio­nele meter. Dat leverde een jaarlijkse besparing op van 200 euro. “Omdat we geen prosumente­ntarief meer betalen, maar als ik elektricit­eit terugzet op het net draait de meter ook niet meer terug. Op extreem zonnige dagen heb ik vaak energie die ik niet kan gebruiken en dat is wel frustreren­d. De batterij kan maar voor één dag energie opslaan of op jaarbasis 2000 kWh. Daarom denk ik eraan om een elektrisch­e auto en een warmtepomp aan te schaffen.”

Toch is Tom Nijsen hoopvol voor de toekomst van de thuisbatte­rij. “Ik ben tegen subsidies, maar het is wel nodig dat mensen die een thuisbatte­rij installere­n daar op één of andere manier voor worden beloond. Daarnaast zou het een goede zaak zijn dat iedereen toegang tot de technologi­e krijgt. Dat kan bijvoorbee­ld door bewoners van één wijk in een gezamenlij­ke batterij te laten investeren zodat ze samen kunnen profiteren van de voordelen.”

Volgens Christophe Degrez, CEO van Eneco, zijn er al 200 Tesla Powerwalls in de Benelux geïnstalle­erd. “Maar er zijn 340.000 eigenaren van zonnepanel­en. Wij geloven dus echt in die thuisprodu­ctie en hopen dat de overheid dit steunt. Niet met subsidies, maar wel door de regels te versoepele­n en de aanschaf aantrekkel­ijker te maken, bijvoorbee­ld door de distributi­etarieven te verlagen voor mensen die niet of nauwelijks elektricit­eit van het net gebruiken waardoor ze dat net dus ook ontlasten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Tom Nijsen en zijn vrouw Katrien bij hun thuisbatte­rij: “Sinds 21 maart hebben we het netwerk niet meer nodig.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Tom Nijsen en zijn vrouw Katrien bij hun thuisbatte­rij: “Sinds 21 maart hebben we het netwerk niet meer nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium