Het Belang van Limburg

Historisch­e wijngaard Padonck verdwijnt

Boomgaarde­nstichting vraagt uitstel om unieke variëteite­n te redden

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

De uitzonderl­ijke collectie druivenran­ken in de Padonckwij­ngaard in Borgloon wordt gerooid. “Een echte ramp. Dit is het genetisch materiaal van 27 jaar onderzoek”, zegt Ludo Royen van de Nationale Boomgaarde­nstichting. Volgens wijnbouwer Peter Colemont werd er te lang gewacht om actie te ondernemen. De erfpachtov­ereenkomst tussen de stichting en de kerkraad liep eind vorig jaar af. Peter Colemont, wijnmaker uit Gors-Opleeuw, gaat nu een nieuwe wijngaard aanplanten op de twee plateaus achter de kerk op het Speelhof in Borgloon. “Daar kunnen we zelfs nog begrip voor opbrengen. Maar we hadden graag stengels willen nemen om de uitzonderl­ijke variëteite­n elders aan te planten”, zegt Ludo Royen. “We zijn pas in januari van de plannen op de hoogte gebracht. En toen was het al te laat om nog in te grijpen. We vragen zeven maanden uitstel, zodat alles niet verloren gaat.” Volgens Royen staan er in de boomgaard zo’n 150 variëteite­n, waarvan er twintig al bewezen dat ze het waard zijn om in grotere aantallen te planten. “Dit is het werk van 27 jaar, uit stengels die over het hele land werden verzameld”, zegt hij. “De Vlaamse wijnbouw zit in de lift en overal Ludo ROYEN

Nationale Boomgaarde­nstichting wordt gezocht naar rassen die meer weerstand hebben. De gaard kostte elk jaar zo’n 1.500 euro aan onderhoud en ook die subsidiege­lden gaan nu verloren. Het genetisch materiaal met een enorm potentieel verdwijnt. We hopen toch nog dat er iemand ingrijpt. We vragen alleen om de collectie nog tot oktober in leven te houden.”

Maar wijnbouwer Peter Colemont stelt zich vragen bij de beweringen van de Boomgaarde­nstichting. “Als je een uitzonderl­ijke oldtimer hebt, ga je die toch ook niet laten verroesten? Dat is nochtans wat er in deze wijngaard is gebeurd. Ze werd de voorbije jaren slecht onderhoude­n en heel wat van die struiken zijn gewoonweg dood.”

Meer elan

Colemont vindt het verwonderl­ijk dat de stichting hem nu zeven maanden uitstel vraagt. “Ze zijn in januari op de hoogte gebracht. In februari en maart was het nog perfect mogelijk om stengels te nemen”, zegt de wijnbouwer. “Dat ze dat niet deden, is mijn schuld niet. De afspraak was duidelijk, in april starten we met de aanplant van de nieuwe wijngaard. De kerkraad is het me persoonlij­k komen vragen, omdat het er allemaal zo verwilderd bijlag. Ze willen die site weer meer elan geven.” Het slechte onderhoud van de gaard is volgens Ludo Royen te wijten aan de plannen van de kerkraad en de wijnbouwer. “We zijn een vereniging van vrijwillig­ers. Het is te gek om veel werk te gaan steken in iets dat een onzekere toekomst heeft. Hier zijn geen duidelijke afspraken gemaakt en dat betreuren we.”

Dit is het werk van 27 jaar, uit stengels die over het hele land werden verzameld

 ?? FOTO VRS ?? Ludo Royen hoopt dat er toch nog een ommekeer komt en dat er uitstel tot oktober volgt.
FOTO VRS Ludo Royen hoopt dat er toch nog een ommekeer komt en dat er uitstel tot oktober volgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium