Het Belang van Limburg

“Tijdens oorlog verstopt onder mesthoop”

-

De oudste nog actieve kerkklok van België hangt in de Sint-Annakerk van Mechelen-Bovelingen (Heers). Het SintAnnakl­okje, dat met zijn 560 kilogram een pak minder zwaar is dan de reguliere klokken, verblijdt de inwoners van het dorp sinds 1314 met haar klokkengel­ui. “Het klokje wordt nog steeds geluid, maar niet meer zo vaak als vroeger”, vertelt Jos Schoefs (foto), voorzitter van de kerkfabrie­k van Mechelen-Bovelingen. “We laten het vaker rusten omdat het door de ouderdom al een beetje gescheurd zou zijn.”

Het Sint-A

Het Sint-Annaklokje werd in 1314 door een kanunnik uit Luik aan zijn geboortepa­rochie Mechelen-Bovelingen geschonken en overleefde dus al meer dan zeven eeuwen. Volgens een onderzoek dat de Franstalig­e gemeenscha­p in 1996 voerde, is het de oudste nog actieve kerkklok van ons land. Soms hing het voortbesta­an van de klok aan een zijden draadje. “Tijdens de oorlogen hebben de parochiane­n het klokje uit de kerkerk gehaald gehaald en het onder een grote mesthoop verstopt”, aldus Schoefs. “Tijdens de Tweede Wereldoorl­og hebben de Duitsers de twee grote klokken uit de kerk gestolen, het Sint-Annaklokje hebben ze nooit gevonden.”

Onweer

Het klokje had indertijd een speciale betekenis voor de parochiane­n. “Tot de jaren zestig werd er veel belang aan gehecht”, legt Schoefs uit. “Omdat het genoemd werd naar Sint-Anna, de patrones van de parochie, had het een magische kracht voor de mensen hier. Ze voelden zich veiliger en beschermd. Het Het klokjewklo­kje werd geluid tijdens onweer en door de trillingen die het veroorzaak­te, bleken de onweerswol­ken zich te splitsen en gingen ze weer weg. De mensen waren dus rustiger als ze het klokje hoorden, want dan wisten ze dat het onweer snel voorbij zou zijn.”

Vergeethoe­k

Vroeger kenden alle inwoners van de parochie het verhaal van het Sint-Annaklokje. “Maar nu is het in de vergeethoe­k geraakt”, zegt Schoefs. “De oudere mensen zijn gestorven en de jonge generatie is er niet meer mee bezig. Ik denk dat er na mij niemand meer zal zijn om zich over het klokje bekommeren.”

Om het klokje toch weer wat bekendheid te geven, schreef Schoefs een gedichtje. “Want ik moest toch iets doen”, zegt hij.

resultaat ontdek je op onze website www.hbvl.be.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium