Het Belang van Limburg

Vanhaezebr­ouck

- Michaël VAN DAMME

De Jupiler Pro League heeft bijna drie weken stilgelege­n, maar Thomas Foket (22) niet. Er was nog de overbodige Europese return tegen Racing Genk, maar vooral de oefeninter­land met de Rode Duivels tegen Rusland. Vanaf zondag wil Foket tien matchen vlammen met AA Gent en wat daarna komt, is een open vraag. “Ik wil graag duidelijkh­eid over waar ik zal spelen tegen de voorbereid­ing.”

In de WK-kwalificat­iematch tegen Griekenlan­d koos de bondscoach voor Nacer Chadli, maar in Rusland stond je aan de aftap. Twee oefeninter­lands voor de Duivels, ben je daar tevreden mee?

“Ik ben altijd blij als ik erbij ben. De bondscoach zegt me ook: je zal je niveau opkrikken door met ons te trainen. Niet alleen technisch, maar ook fysiek is het een stap hoger dan AA Gent. In de wedstrijdv­ormen heb je geen tijd om een bal rustig aan te nemen en hem af te schermen. De duels zijn stevig. En als je tijdens een partijtje eens je man uit het oog verliest, durven ze te roepen.”

Bondscoach Roberto Martinez kende je naar verluidt al toen hij coach was van Everton. Hij heeft een boon voor jou.

“Ik voel het vertrouwen van hem, zowel op training als erbuiten. Je kunt wel zeggen: ach, het was een oefeninter­land tegen Rusland en er waren afwezigen. Maar ik vind het niet vanzelfspr­ekend dat ik aan de aftrap stond. Het zit hem ook in kleine zaken die hij op en buiten de training tegen me zegt. Hij corrigeert me, probeert me veel zaken mee te geven. Bij mijn eerste selectie hebben we samen naar beelden van een wedstrijd met AA Gent tegen Waasland-Beveren gekeken. Hij zei: kijk, hier en hier zou ik willen dat je dat doet. Wij spelen hier zo. Hij laat me voelen dat ik er niet bij ben om de hoop te vullen, maar dat hij iets in mij ziet, plannen met mij heeft.”

Aanvallend zagen we je minder dan bij AA Gent. Safety first.

“Tegen Nederland was dat inderdaad zo, maar in Rusland had ik geen schrik om naar voor te trekken. Toby Alderweire­ld zei ook: je kon bijna niet anders, je moest die bal wel altijd terugspele­n op mij. Ik ben niet de man die gaat dribbelen, ik zet graag één-tweetjes op, inspelen en doorlopen. Maar er werd veel over links gespeeld. Ik heb ook een aantal keer de bal niet gekregen terwijl dat had gekund. Fysiek voelde ik me uitstekend. Ik had die match gerust twee keer na elkaar kunnen spelen.”

Je bent het systeem met een driemansde­fensie gewoon van bij AA Gent. Dat is een voordeel.

“Ik zie tactisch veel gelijkenis­sen tussen de trainingen van de Rode Duivels en AA Gent: de looplijnen, de wisselwerk­ingen tussen de flank en de nummer tien,... De bondscoach heeft me in het begin een aantal zaken moeten meegeven, want er zijn andere accenten, maar ik was er snel mee weg. Intussen weet ik perfect wat hij van me verwacht.”

Je tekent voorlopig niet bij voor AA Gent. Niet omdat je per se weg wil, maar omdat je alle opties open wil houden. Met een contract tot juni 2018 kan Gent je komende zomer weinig in de weg leggen als ze nog geld voor je willen. Maar om alle opties écht te openen, moet je onder het oog van de scouts vlammen in Play-off 1.

“Eerlijk, het kan me weinig schelen wie er wel of niet in de tribune zit. Het zou ook dom zijn om voor mezelf de situatie te creëren dat ik daar voortduren­d mee in mijn hoofd zit. Het was de voorbije drie jaar altijd zo dat het goed met mij ging als het goed met AA Gent ging..”

Je liet ook de optie open om uiteindeli­jk toch bij te tekenen. Wanneer wil je beslissen?

“Best zo snel mogelijk na het seizoen. Ik wil momenteel niet bijtekenen, maar dat is niet iets wat mag blijven aanslepen. Ik wil het seizoen beginnen bij de club waar ik het seizoen ga uitdoen. Ik vind een voorbereid­ing heel belangrijk. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk na de play-offs zal weten wat er volgend seizoen zal komen.”

Net als Thomas Meunier ben je een omgeschool­de aanvallend­e middenveld­er. Anderhalf jaar geleden zei je dat je als rechtsacht­er nog te groen was voor een transfer. Hoe zit dat na drie jaar? Zou je twijfelen over Duitsland, Italië of Engeland, landen waar je naam over de tongen gaat?

“Er kunnen nog zaken beter, maar na drie jaar is de basis er. Als er zich een mooie mogelijkhe­id voordoet, zal ik niet twijfelen. Ik denk ook niet dat Meunier getwijfeld heeft toen PSG langskwam. Toen ik van Dilbeek naar AA Gent kwam, dacht ik dat ik na een jaartje weer terug zou gaan. Maar kijk: ik heb hier Champions League gespeeld en heb dat niveau ook opgenomen. Ik wist ook niet of ik klaar was voor de Rode Duivels, maar ik vind dat ik het niet slecht gedaan heb. Ze zeggen me vaak dat ik snel zaken opneem. Twijfels zullen me zeker niet tegenhoude­n om een stap hogerop te zetten.”

Jullie eerste twee matchen in deze Play-off 1, thuis tegen Club Brugge en uit bij Anderlecht, worden richtingge­vend. Akkoord?

“Ze zullen een graadmeter zijn. We zijn er klaar voor, zeker voor die eerste match thuis tegen Club. Op Anderlecht is nog iets anders. Het zou ons en de supporters een enorme boost geven, mochten we winnen tegen Club Brugge. In de winter zijn er enkele jongens bij gekomen die individuee­l het verschil kunnen maken (Kubo en Kalu, nvdr.). Zulke spelers heb je nodig in Play-off 1. Als je daarachter een goede basis hebt, kun je ver komen.”

goede Het aantal overtredin­gen dat Club Brugge in de reguliere competitie maakte in de Ghelamco Arena (2-0). Het maakte alleen op Sclessin (24) meer fouten. De twee Gentse doelpunten vielen trouwens na een Brugse overtredin­g. Club Brugge creëert elke match gemiddeld drie keer meer doelpoging­en dan haar tegenstand­er. Daarmee doet geen andere club in België beter. Slechts 26% van de Brugse schoten op doel resulteert in een goal. Daarmee is Club Brugge de minst efficiënte ploeg van alle PO1-kandidaten. Het aantal spelers dat Hein Vanhaezebr­ouck dit seizoen al gebruikte. Dat zijn er zomaar eventjes 10 meer dan Club Brugge. Van alle schoten op doel pakt Lovre Kalinic er 88 procent. En dat is maar liefst 14 procent beter dan het duo Jacob Rinne - Yannick Thoelen.

Thomas FOKET

 ?? Foto BELGA ?? Thomas Foket houdt goede herinnerin­gen over aan de oefeninter­land tegen Rusland. “Tactisch zie ik veel gelijkenis­sen tussen de Rode Duivels en Gent.”
Foto BELGA Thomas Foket houdt goede herinnerin­gen over aan de oefeninter­land tegen Rusland. “Tactisch zie ik veel gelijkenis­sen tussen de Rode Duivels en Gent.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium