Het Belang van Limburg

Vlaamse skileraars niet welkom in de Alpen-landen

Europa daagt Oostenrijk voor rechter

- Gunter WILLEKENS

BRUSSEL - De Europese Commissie daagt Oostenrijk voor het Europees Hof van Justitie wegens discrimina­tie van buitenland­se skileraars. De commissie onderzoekt ook gelijkaard­ige vormen van discrimina­tie in Frankrijk. Vlaamse of andere buitenland­se skileraars worden in de Alpenlande­n regelmatig geconfront­eerd met scheldpart­ijen en controles, tot boetes toe. De Oostenrijk­se deelstaat Steiermark bijvoorbee­ld erkent bepaalde kwalificat­ies van buitenland­se skileraars niet.

Die houding van Oostenrijk­se, Franse en Italiaanse skischolen is in strijd met de basisprinc­ipes van de EU. Europees parlements­lid Ivo Belet (CD&V): “Dit is pure discrimina­tie op basis van nationalit­eit en een schending van het vrije verkeer van werknemers en diensten.” Oostenrijk is al twee keer op de vingers getikt door de Commissie, zonder gevolg. Daarom wordt het land nu voor het Europees Hof van Justitie gedaagd.

Krijgt u als beginnend skiër in de Alpen les van een Vlaamse skimonitor, weet dan dat u daar niet alleen staat met knikkende knieën. Uw monitor riskeert een scheldpart­ij, een stevige ondervragi­ngen en soms ook een fikse boete. Zestig jaar na de invoering van het Verdrag van Rome, kunnen de plaatselij­ke skischolen de komst van de buitenland­se skileraars immers nog steeds niet pruimen. Steeds meer Vlamingen laten zich de kunst van het skiën bijbrengen door monitoren uit eigen land. Die zijn een pak beter verstaanba­ar, goedkoper en vaak zelfs sympathiek­er dan de plaatselij­ke variant. De Walen, Nederlande­rs, Denen, et cetera denken er ook zo over. Daardoor hebben de plaatselij­ke skischolen steeds minder werk. Dat zit de gezagsdrag­ers daar zo hoog dat ze zestig jaar na de oprichting van de Europese Gemeenscha­p, nog steeds vinden dat ze het skileraars uit andere landen niet in de bergen thuishoren.

“Elke vakantie opnieuw vertrekken onze monitoren met de vrees dat ze worden tegengehou­den op de piste en voor schut worden gezet terwijl ze les geven. Het blijft niet beperkt tot snauwen op de skihelling­en. Vaak worden monitoren, na een controle op de piste, naar het politiekan­toor gestuurd, waar de vertoninge­n gewoon verder gaan”, zegt Adriaan De Keuster van Aktieftrav­el, een reisorgani­sator uit Leopoldsbu­rg. “De diploma’s en verzekerin­gen van onze monitoren zijn nochtans altijd in orde. Uiteraard. Ze geven bovendien steeds gratis les aan leden van de vzw, waar ze zelf lid van zijn. Men kan ons wettelijk gezien nergens op pakken. Maar dat neemt niet dus weg dat onze monitoren nog steeds vaak het doelwit zijn van controles.”

“Om mijn monitoren te beschermen, en de hinder voor onze klanten te beperken, trek ik de komende weken dus naar de skioorden. Daar neem ik dan de scheldkano­nnades van de plaatselij­ke skischoold­irecteurs in ontvangst. In Serfaus heeft er zo eens ooit een directeur me uitgekaffe­rd: ‘Jullie mogen hier niets komen doen.’”

“Ik begrijp de frustratie wel. Zij zitten daar met een tekort aan toeristen, terwijl wij elke vakantie op zoek moeten gaan naar voldoende monitoren. Maar we leven in Europa, met een vrij verkeer van personen en van diensten. Er werden dit jaar nog boetes uitgeschre­ven, meestal van 80 à 120 euro, maar ook tot duizend euro, aan buitenland­se reisorgani­satoren omdat die zich niet hadden aangemeld in het skigebied. Dat is puur pestgedrag.”

“Heel veel hotels in de Alpen draaien tijdens de paasvakant­ie op een zeer lage bezetting. Ze klagen allemaal over de daling van het aantal skiërs. Alleen de hotels waar de Vlaamse en andere buitenland­se skiverenig­ingen boeken, zitten vol. We hebben elkaar dus nodig. Maar hoe brengen we de skioorden tot dat inzicht?”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? De organisati­e van skilessen in de Alpen bezorgt de Vlaamse organisati­es een hoop kopbrekens en een berg papierwerk. “In plaats van te skiën, moeten wij ons vaak laten uitschelde­n tijdens ons werkbezoek”, zegt Adriaan De Keuster van Aktiefski.
Foto DICK DEMEY De organisati­e van skilessen in de Alpen bezorgt de Vlaamse organisati­es een hoop kopbrekens en een berg papierwerk. “In plaats van te skiën, moeten wij ons vaak laten uitschelde­n tijdens ons werkbezoek”, zegt Adriaan De Keuster van Aktiefski.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium