Het Belang van Limburg

Caféklante­n lachen met overvaller­s

Daders schieten in het rond na mislukte hold-up in Meulenberg

- Toon ROYACKERS/Phillip PERGENS

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Drie mannen hebben zaterdagav­ond geprobeerd om café Miramar in Houthalen-Helchteren te overvallen. Er waren nog een twintigtal klanten aanwezig die spontaan in de lach schoten omdat ze dachten dat het om een 1 aprilgrap ging. Eén overvaller had een jachtgewee­r, een andere loste buiten aan de deur van het café verschille­nde schoten met een pistool. Uiteindeli­jk vluchtten ze weg met een Ford monovolume wagen.

Een van de mannen richtte met een jachtpisto­ol in onze richting en schreeuwde dat hij geld moest hebben. Het was een lollig tafereel, want het was toch 1 april? Ooggetuige in café Miramar

Drie mannen hebben zaterdagav­ond laat geprobeerd café Miramar langs de Varenstraa­t in Meulenberg (Houthalen-Helchteren) te overvallen. De vrolijke klanten schoten spontaan in de lach, omdat ze dachten dat het om een 1-aprilgrap ging. Seconden laten vlogen de kogels wel echt in het rond.

Loslopende honden jagen achter lammetjes op de mijnterril

Wandelaars die hun honden niet aan de leiband houden, vormen een gevaar voor de lammetjes op de mijnterril in Beringen. Dat zegt boswachter Dany Ruysen. “Onze grootste zorg gaat uit naar de lammetjes die soms verwond raken door de loslopende honden of opgejaagd worden waardoor ze zichzelf verwonden.” “Momenteel grazen een 20-tal schapen op de terril. Die zitten nu met lammeren. De dieren weten niet hoe ze moeten reageren op loslopende honden. Ieder jaar worden wel ooien of lammeren gebeten door een hond.”

“Het is nu ook broedseizo­en. Heel wat vogels broeden op de grond en hun nesten worden verstoord door loslopende honden”, weet de boswachter. “Het is ook de bedoeling dat wandelaars en kinderen hier rustig kunnen kuieren en spelen zonder een loslopende hond tegen te komen die hen de stuipen op het lijf jaagt.”

Aan de Orgelwinni­ngstraat is er een speciale uitloopzon­e. “Daar kunnen honden op een beperkt terrein vrij rondlopen en kunnen ze niemand lastigvall­en”, aldus Dany Ruysen die aankondigt dat voortaan strenger zal worden opgetreden tegen hardleerse hondeneige­naars. “We zaten zaterdagav­ond met een twintigtal mensen gezellig binnen”, vertelt één van de caféklante­n die samen met een bewoner van het pand alles zag gebeuren. “Omstreeks half elf ging ik even naar buiten om een sigaretje te roken. Net op dat moment scheurde hier een Ford monovolume­wagen de straat in. Ik denk dat het een S-Max was, maar heel zeker ben ik niet. Er sprongen twee mannen uit, van wie er ééntje gemaskerd was. Hij richtte met een jachtpisto­ol in onze richting en schreeuwde in enkele talen dat hij geld moest hebben. Het was een lollig tafereel, want uiteindeli­jk was het toch 1 april? We begonnen er vrolijk mee te lachen.”

Alarmpisto­ol

Maar al snel werd duidelijk dat de daders toch bloedserie­us waren. “Toen ze mij voorbij wilden lopen, heb ik ze tegengehou­den”, vertelt de klant. “Daarom haalde hij uit met zijn jachtgewee­r en kreeg ik een zware slag in mijn nek. Erg onder de indruk was ik niet toen zijn kompaan een ander pistool bovenhaald­e. Dat leek verdacht veel op een alarmpisto­ol. Hij knalde er wel wat mee in het rond, maar de daders durfden niet meer voorbij de muur van caféklante­n die intussen waren komen kijken aan de deur. Ze sprongen terug in hun Ford, waarachter een derde kompaan aan het stuur zat. Samen scheurden ze met piepende banden weer de wijk uit.” Niemand raakte bij de overval gewond. De klungelend­e daders konden ook geen buit maken.

Kogelhulze­n

De lokale politie MidLim stuurde ‘s avonds wel meteen verschille­nde ploegen uit. Ook het gerechteli­jk labo kwam meteen kijken omdat er schoten waren gevallen. Uit het onderzoek bleek dat er tijdens het incident helemaal geen alarmpisto­ol, maar wel een echt pistool gebruikt was. Op de straat en in de berm waren kogelhulze­n terug te vinden. Van de daders ontbrak zondag nog elk spoor. De politie onderzoekt nog of het effectief om een poging tot overval ging, en probeert aan de hand van getuigenis­sen de daders op te sporen.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De politie en het gerechteli­jk labo stelden ter plaatse vast dat er echte kogels werden afgevuurd.
FOTO TOON ROYACKERS De politie en het gerechteli­jk labo stelden ter plaatse vast dat er echte kogels werden afgevuurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium