Het Belang van Limburg

Lummense ruiter bezwijkt na val

31-jarige vrouw uit Lummen overlijdt na val tijdens hindernisp­arcours voor paarden

- Johnny GEURTS

HEERS - Gisteren is de amazone Jelle Mentens (31) overleden na een val tijdens het hinderniss­enparcours in Vechmaal (Heers). Haar paard weigerde op de crosscount­ryomloop, waarna ze zwaar ten val kwam op haar hoofd.

Zondagmidd­ag is de 31-jarige Jelle Mentens uit Lummen overleden na een zware val van haar paard in Vechmaal (Heers). Het drama gebeurde tijdens het jaarlijkse LRV (Landelijke Rijverenig­ingen) eventing voor paardenspo­rt. De vrouw kwam op haar hoofd terecht tijdens een springnumm­er toen haar 10-jarige merrie een sprong weigerde op het crosscount­ry-parcours. De hulp van twee aanwezige spoedartse­n, het Rode Kruis en het medisch urgentiete­am kon niet meer baten. Anderhalf uur lang werd nog gepoogd haar te reanimeren, maar korte tijd later overleed de vrouw. De nog geplande wedstrijde­n werden afgelast door de organisati­e. Het moest een feestelijk­e eventing worden. LRV De Eburonen uit Vechmaal vierde zondag namelijk hunveertig­ste jubileum. Het kampioensc­hap met 260 deelnemers was opgedeeld in vijf reeksen. “De wedstrijd was halverwege toen op het middaguur amazone Jelle Mentens plots ten val kwam”, vertelt een aangeslage­n Herwig Dessers, voorzitter van LRV De Eburonen. “Dat gebeurde na een plotse weigering van haar tienjarige merrie Ganthe in de crosscount­ry van de beginnelin­genreeks.”

“De hindernis moet zo ‘n zestig centimeter hoog geweest zijn. We zagen haar met grote snelheid van het paard vliegen. De ernst van de val op haar hoofd was snel duidelijk. Ze bewoog niet meer.”, vertelt een toeschouwe­r die alles van dichtbij zag gebeuren. Het ongeval zorgde voor beroering bij het talrijk aanwezige publiek en de juryleden. De spoedartse­n en de medische ploeg van het Rode Kruis kregen meteen assistenti­e van de toegesneld­e MUG, maar desondanks overleed Jelle Mentens aan haar inwendige verwonding­en. Haar vader Alfons, zelf een zeer ervaren eventingru­iter en vaste begeleider van zijn dochter tijdens wedstrijde­n, verkeerde in shock.

Veel ervaring

“Ook bij onze vereniging is het nieuws heel hard aangekomen.”, vertelt Sophie Aerts, secretaris bij de ruitervere­niging de Moedige Dravers in Meldert. “Jelle was al meer dan tien jaar aangeslote­n bij onze vereniging en een heel ervaren ruiter. We kennen Jelle als een spontane jonge vrouw, altijd goedlachs en ook altijd aanwezig bij onze activiteit­en om een handje toe te steken. Elke woensdag kwam ze naar de training en ook daarbuiten kon je haar vaak vinden op de manege. We gaan nu eerst alle leden inlichten en daarna contact opnemen met de familie om te kijken op welke wijze we gepast afscheid kunnen nemen.”

“Enorm missen”

Jelle werkte als begeleidst­er in een wooncentru­m voor gehandicap­ten. “We kennen haar als een zeer hartelijk persoon”, vertellen haar vrienden. “Ze was alleenstaa­nd en leefde voor haar werk en de paardenspo­rt. Dat ze in het zadel gestorven is, is ergens wel een kleine troost. We gaan haar enorm missen.”

Jelle was al meer dan tien jaar aangeslote­n bij onze vereniging en een heel ervaren ruiter Sophie AERTS secretaris van ruitervere­niging de Moedige Dravers Meldert

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Jelle Mentens.
FOTO HBVL Jelle Mentens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium