Het Belang van Limburg

Om het even

-

Elk jaar moet de regering aan de Europese Commissie in haar stabilitei­tsprogramm­a laten weten hoe ze de overheidsf­inanciën onder controle wil houden. Daarvoor gaat ze eerst te rade bij de Hoge Raad van Financiën. In haar advies van dit jaar zegt de Hoge Raad dat de regering zowel dit als volgend jaar het begrotings­tekort structuree­l met 1 procent van het bruto binnenland­s product moet vermindere­n om haar eigen begrotings­objectief te halen. Dat begrotings­objectief is, zoals vastgelegd in het regeerakko­ord, een begrotings­evenwicht tegen eind 2018. Maar zegt de Hoge Raad, het mag ook 2019 zijn zonder dat we de Europese begrotings­regels overtreden.

2018 of 2019, het maakt weinig verschil uit. In de twee gevallen moet de regering Michel in samenspraa­k met de regio’s nog voor zo’n 5 miljard euro aan maatregele­n nemen. En is het eerder de vraag in welke mate de regering-Michel dat nog kan. Volgend jaar in oktober zijn het immers gemeentera­adsverkiez­ingen en een half jaar later zijn het parlements­verkiezing­en. In de aanloop naar verkiezing­en nemen regeringen liefst zo weinig mogelijk pijnlijke maatregele­n, kwestie van potentiële kiezers niet tegen zich in het harnas te jagen. Dat was altijd al zo. En dus is de kans groot dat het ook deze keer zo zal zijn. Dat zou wel een gemiste kans zijn. Men moet immers het ijzer smeden als het heet is. En dat is het op dit ogenblik. Het is immers zo dat de economisch­e groei nu al iets hoger uitvalt dan eerst geraamd en er zijn aanwijzing­en dat de economie verder zal aantrekken. Hoe meer de economie aantrekt, hoe groter de impact van de maatregele­n die men neemt. Anders gezegd, indien de regering Michel het deze zomer aandurft om de laatste maatregele­n te nemen die genomen moeten worden, is de kans groot dat ze haar objectief - een begroting in evenwicht - haalt, dat de staatsschu­ld vermindert en dat de tewerkstel­ling verder toeneemt.

Dit laatste is niet onbelangri­jk, want dan gaat het om koopkracht. De totale koopkracht is toegenomen als gevolg van de toegenomen tewerkstel­ling. De individuel­e koopkracht daarentege­n is voor de meeste mensen afgenomen als gevolg van de regeringsm­aatregelen. Maar indien de tewerkstel­ling verder blijft toenemen en de kraptes op de arbeidsmar­kt groter worden, zullen de lonen stijgen en zal ook de individuel­e koopkracht opnieuw toenemen. En dan heeft de regering-Michel goed werk afgeleverd.

Een begrotings­evenwicht in 2018 of 2019? Veel verschil maakt het niet. Om het te halen, zijn hoe dan ook voor 5 miljard euro aan maatregele­n nodig. De voornaamst­e vraag is dan ook of de regering-Michel die nog aandurft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium