Het Belang van Limburg

Politie belegert Tongers hotel voor vermeende gijzeling

Grote operatie tijdens antiekmark­t na valse telefonisc­he melding

- NV / DiRo

Hotel Eburon in de Schierveld­straat in het centrum van Tongeren werd gisteren urenlang omsingeld door de massaal opgeroepen politie. De ordedienst­en waren al vanaf een uur of vijf ’s ochtends aanwezig, pas om 14 uur werd de actie afgeblazen, zonder resultaat. Politie en parket weigerden achteraf commentaar te geven over wat er aan de hand was. Volgens onze informatie zou de operatie er gekomen zijn na een valse melding van een gijzeling. Er circuleerd­en in de omgeving berichten als zou er een gezochte crimineel of terrorist zich in het hotel hebben verschanst, maar vragen hierover bleven de hele dag onbeantwoo­rd. De gerechteli­jke operatie werd zondagocht­end in alle vroegte blijkbaar in gang gezet nadat een man naar het Vesaliuszi­ekenhuis in Tongeren had gebeld met de boodschap dat hij een vrouw in hotel Eburon had gegijzeld. Een schreeuw op de achtergron­d moest de oproep kracht bijzetten. De lokale politie rukte daarop massaal uit.

Onze gasten hebben er gelukkig niet veel van gemerkt. De politie heeft hen enkel gevraagd in welke kamer ze verbleven

Antiekmark­t

Even werd overwogen om de drukbezoch­te antiekmark­t - die ook in de straten rondom het hotel plaatsvind­t - af te gelasten. Uiteindeli­jk Receptioni­ste hotel Eburon werden enkel de standhoude­rs vlak voor het hotel geevacueer­d. Zes standhoude­rs kregen een andere plaats toegewezen door de marktleide­rs. In de loop van de ochtend werden in de omgeving van het hotel verscheide­ne personen op straat onderschep­t. Ze moesten tegen de muur gaan staan en werden grondig gefouillee­rd.

Wapens binnengesm­okkeld

Leden van de federale gerechteli­jke politie kwamen naar Tongeren afgezakt, alsook een team van de speciale interventi­e-eenheden uit Brussel. Zij verzamelde­n in de voormalige Ambiorixka­zerne . Er werd een bestelwage­n van de stedelijke Jeugddiens­t opgevorder­d waarmee wapens werden aangevoerd en binnengesm­okkeld via de rotonde achter het hotel. Er werd dan gewacht tot de antiekmark­t afgelopen was en alle marktstand­jes in de Schiervels­traat afgebroken en opgeruimd waren. De spanning liep even op, maar om 14 uur werd de hele operatie afgeblazen. Zonder enig resultaat. Er werd geen verdachte opgepakt. “We geven geen enkel commentaar”, was achteraf het antwoord van het parket.

”Onze gasten hebben er gelukkig niet veel van gemerkt. De politie heeft hen enkel gevraagd in welke kamer ze verbleven”, vertelde de receptioni­ste achteraf.

 ?? Foto HBVL ?? Hotel Eburon werd zondag urenlang omsingeld door de massaal aanwezige politiedie­nsten.
Foto HBVL Hotel Eburon werd zondag urenlang omsingeld door de massaal aanwezige politiedie­nsten.
 ?? FOTO DIRO ??
FOTO DIRO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium