Het Belang van Limburg

2019 ook goed voor een begroting in evenwicht

Overschot van 145 miljoen op Vlaamse begroting 2017

- Eric DONCKIER

De regering-Michel mikt op een begroting in evenwicht voor alle overheden samen tegen eind 2018. Maar volgens de Hoge Raad van Financiën is 2019 ook goed. Ondertusse­n blijkt uit de Vlaamse begrotings­controle dat Vlaanderen dit jaar in principe een overschot zal hebben.

BRUSSEL -

Elk jaar moet ons land bij de Europese Commissie een stabilitei­tsprogramm­a indienen waarin het aangeeft hoe het de overheidsf­inanciën onder controle wil houden. Daarvoor vraagt de regering eerst een advies aan de Hoge Raad van Financiën.

In haar advies ter voorbereid­ing van het stabilitei­tsprogramm­a 2017-2020 zegt de HRF dat de regering-Michel best het begrotings­objectief aanhoudt zoals dat staat opgenomen in het regeerakko­ord. Dat houdt in dat er gemikt wordt op een begroting in evenwicht tegen eind 2018; en dit voor alle overheden samen. Dat betekent dat niet alleen de federale overheid maar ook de regio’s een inspanning moeten doen om die doelstelli­ng te halen.

2019 mag ook

Om dat evenwicht te halen is volgens de HRF een structurel­e begrotings­inspanning nodig van 1 procent van het bruto binnenland­s product in 2017 en nog eens 1 procent van het bbp in 2018. In een alternatie­f scenario wordt het begrotings­evenwicht pas in 2019 bereikt. En dan is een structurel­e inspanning nodig van 1 procent van het bbp in 2017, 0,8 procent in 2018 en 0,2 procent in 2019. Hoe dan ook komt dit volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt overeen met een nog te leveren inspanning van 5 miljard euro. Voor welke inspanning de regering Michel kiest, weten wij bij de opmaak van de begroting 2018 in de zomer. Dan komen in principe ook de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng, de eventuele invoering van een meerwaarde­belasting en de fiscale activering van het spaargeld op tafel. Voorts zal er ook met de regio’s moeten overlegd worden over wie welke inspanning doet.

Vlaamse begroting

Ook van de Vlaamse regering zal er in principe een inspanning verwacht worden. Die Vlaamse begroting is ondertusse­n in behoorlijk­e doen. Als gevolg van de inspanning­en van de voorbije jaren – besparinge­n en nieuwe inkomsten – en als gevolg van de betere economisch­e conjunctuu­r waardoor de inkomsten hoger liggen dan eerst geraamd, zal de Vlaamse begroting dit jaar in principe een overschot van zo’n 145 miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit de begrotings­controle. Van die 145 miljoen wordt 100 miljoen euro aan de kant gezet voor eventuele tegenvalle­rs in de loop van het jaar. En 45 miljoen euro gaat naar nieuw beleid. Het Vlaams Parlement krijgt de primeur van waar dat geld voor nieuw beleid juist naartoe gaat. Het zou vooral om eenmalige maatregele­n gaan.

Wel al beslist is dat de middelen voor het Rampenfond­s met 31,6 miljoen euro worden opgetrokke­n tot 57,8 miljoen euro dit jaar. Dat zou voldoende moeten zijn om alle rampendoss­iers voor 2017 op te vangen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Premier Michel (rechts) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
FOTO PHOTO NEWS Premier Michel (rechts) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium