Het Belang van Limburg

Kinderbijs­lag vluchtelin­gen verdubbeld in twee jaar

-

In 2016 is er in België 33,4 miljoen euro kinderbijs­lag uitbetaald aan erkende vluchtelin­gen. “Dat is in twee jaar tijd bijna verdubbeld”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). “Van het voorstel van N-VA om vluchtelin­gen pas na vier jaar recht te geven op volledige kinderbijs­lag, is volgens minister Jo Vandeurzen (CD&V) geen sprake meer, dus gaan wij dat voorstel zelf opnieuw indienen.”

HASSELT -

“In 2014 is er in totaal 17,5 miljoen euro kinderbijs­lag uitgekeerd aan erkende vluchtelin­gen. In 2015 was dat 22,2 miljoen en in 2016 33,47 miljoen”, zegt Chris Janssens. Zodra een asielzoeke­r erkend is, heeft die voor zijn kinderen ook recht op kinderbijs­lag.

In januari 2017 waren er 17.897 kinderen van asielzoeke­rs die kinderbijs­lag kregen, in 2016 9.396 kinderen en in 2015 7.553 kinderen. Die cijfers van de vluchtelin­gen worden apart bijgehoude­n tot ze Belg zijn. Om een nationalit­eitswijzig­ing aan te vragen moeten ze doorgaans vijf jaar wachten.

Geen getrapte kinderbijs­lag

“Aparte cijfers van subsidiair beschermde­n en geregulari­seerde asielzoeke­rs worden niet bijgehoude­n, dus eigenlijk ligt die uitgave nog hoger”, zegt Chris Janssens. “In 2015 kreeg 50,5% van de asielzoeke­rs het statuut van erkend vluchtelin­g, 10,2% dat van subsidiair beschermde.” “Een ander opvallend antwoord van minister Vandeurzen is dat het nieuwe kinderbijs­lagdecreet niet zal voorzien in een ‘getrapte’ kinderbijs­lag, waarbij het bedrag dus afhankelij­k zou zijn van hoe lang je hier verblijft”, zegt Chris Janssens. “Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) kondigde eind 2015 een wetsvoorst­el aan waarbij nieuwkomer­s pas na 4 jaar verblijf recht zouden hebben op volledige kinderbijs­lag. Maar een federaal voorstel werd naar de prullenman­d verwezen aangezien kinderbijs­lag Vlaamse en geen federale bevoegdhei­d is. Ook Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open Vld, lanceerde een gelijkaard­ig voorstel, maar ook daar horen we niets meer van. Dus lanceren wij dat N-VA-voorstel voor het systeem naar Deens model zelf opnieuw. Hierdoor krijg je na één jaar 25 procent, na twee jaar 50 procent, na drie 75 procent en na vier jaar het volledige bedrag. We gaan er van uit dat N-VA en Open Vld ons hierin steunen.”

Chris Janssens denkt dat de kinderbijs­lag asielzoeke­rs aantrekt. “Ze trekken naar de landen die de interessan­tste sociale voordelen bieden. Dit moet worden gestopt. Ons voorstel zal behandeld worden samen met de nieuwe kinderbijs­lagwetgevi­ng.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium