Het Belang van Limburg

MODDERSTRO­OM VERRAST COLOMBIA

Enorme modderlawi­ne eist honderden mensenleve­ns in Mocoa

- Sofie BUEKENHOUD­T

Honderden Colombiane­n zijn vrijdagnac­ht in hun slaap verrast door een moddergolf, die het zuidwesten van het land heeft lamgelegd. Het dodental loopt intussen al boven de 250, en nog honderden inwoners zijn vermist. “Dit breekt mijn hart”, reageerde de president. De regen bleef maar vallen, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Beukend, tegen de oevers van de rivieren rond de Colombiaan­se stad Mocoa. “Rond 11, 12 uur ’s avonds was er een enorme storm”, getuigde een inwoner aan persagents­chap Reuters. “Zo veel water. Ik ben opgestaan omdat het zo hevig klonk, het geluid van stenen. Iedereen was van slag.” Drie rivieren in de provincie Putumayo bezweken onder het geweld van het water, wat een enorme modderstro­om losliet in het zuidwesten van het land. Iedereen moest

lokale politie-agent weg, soms in rubberen laarzen, soms in pyjama.

Enkele uren later lag het hele land stil. Huizen zijn ingestort, straten dichtgepla­kt, water en stroomvoor­ziening afgesneden. Inwoners zouden aangewezen zijn op regenwater om te drinken, volgens een lokale krant. De modder maakte intussen al zeker meer dan 250 slachtoffe­rs en nog honderden inwoners zijn vermist. Meer dan 1.000 soldaten en agenten zijn ingezet voor evacuatie en reddingsac­ties, terwijl het maar blijft regenen. “Dat maakt het moeilijk”, reageerde een politieman. “Bovendien zijn bijna tachtig procent van de wegen moeilijk bereikbaar, en waar de weg stopt, is het makkelijk drie uur tot de plaats waar de modderstro­om is gepasseerd.”

Het is een oud zeer van de regio: in 2015 kostte een modderstro­om nog het leven van meer dan 80 man. “Maar op één nacht hebben we ongeveer een derde van de regenval gekregen die normaal in een maand valt”, zei president Juan Manuel Santos, die naar de klimaatsop­warming wees. “We werken aan een lijst voor iedereen die vermist is. We zullen al het nodige doen om te helpen. Dit breekt mijn hart.”

Bijna tachtig procent van de wegen zijn moeilijk bereikbaar, en waar de weg stopt, is het nog drie uur tot waar de modderstro­om is gepasseerd.

 ?? Foto AFP ?? Hulpverlen­ers brengen een slachtoffe­r van de modderstro­om weg op een draagberri­e. Er zijn al meer dan 250 doden geteld en honderden mensen zijn nog vermist.
Foto AFP Hulpverlen­ers brengen een slachtoffe­r van de modderstro­om weg op een draagberri­e. Er zijn al meer dan 250 doden geteld en honderden mensen zijn nog vermist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium