Het Belang van Limburg

“Aquarium met aprilvis achtergela­ten bij glasbol”

Glascontai­ner met gezichtshe­rkenning was aprilgrap

- Timmie VAN DIEPEN

Nee, er komen geen camera’s met gezichtshe­rkenning aan de glasbollen in onze provincie. En u zal ook geen boete krijgen van 100 euro als u daar toch sluikstort. Heel wat mensen trapten in de aprilgrap die onze krant afgelopen weekend de wereld instuurde in samenwerki­ng met afvalinter­communale Limburg.net. Die wilde op deze manier het probleem van sluikstort­en onder de aandacht brengen. “Want het blijft een ernstig probleem met een grote maatschapp­elijke en financiële kost”, zegt Kris Somers van Limburg.net. “De 629 glasbolsit­es in Limburg en Diest schoon houden, kost elk jaar 205.000 euro.” Spijt van het afval dat u had achtergela­ten aan de glasbol? Dan kon u zaterdag op een speciaal daarvoor opgericht nummer uw excuses aanbieden en zo onder de boete van 100 euro uitkomen. Bij Limburg.net liepen elf telefoontj­es binnen. “Acht daarvan hadden door dat het om een aprilgrap ging. Een iemand meldde zelfs dat hij een aquarium met een aprilvis had achtergela­ten aan een glasbol”, zegt Isabeau Boes van communicat­iebureau Connect die de telefoons beantwoord­de. “Drie mensen belden oprecht met de mededeling dat ze een doos met glas hadden achtergela­ten aan de bollen. Niet omdat ze wilden sluikstort­en, maar wel omdat de containers vol zaten. Hen zullen we morgen ( maandag, red.) opbellen om te vertellen dat het om een aprilgrap ging.”

Ook op het e-mailadres dat onze redactie oprichtte, kwamen een tiental reacties binnen. Waaronder enkele mensen die zich excuseerde­n voor het afval dat ze noodgedwon­gen hadden achtergela­ten aan een overvolle glasbol.

Gezamenlij­k sluikstort­beleid

Met de aprilgrap wilden deze krant en afvalinter­communale Limburg.net het probleem van sluikstort­en onder de aandacht brengen. “Sluikstort­en blijft een ernstig probleem met een grote maatschapp­elijke en financiële kost. De 629 glasbolsit­es in Limburg en Diest schoon houden, kost jaarlijks 205.000 euro”, zegt Kris Somers, directeur communicat­ie bij Limburg.net. “Bovendien is sluikstort­en aan de glasbol strafbaar. Als iemand betrapt wordt op sluikstort­en, kan dit een boete opleveren tot wel 2.000 euro. Daarnaast is er ook een retributie­kost voor het opruimen van het sluikstort.” Somers wijst er ook op dat iedere gemeente op dit moment nog een eigen sluikstort­beleid heeft. “Als intercommu­nale streven we naar uniformite­it en transparan­tie over de gemeentegr­enzen heen. Daarom hebben we samen met Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Lummen, Halen en Herk-de-Stad een proefproje­ct opgestart. Dit proefproje­ct faciliteer­t kennisuitw­isseling tussen de verschille­nde partijen, waarbij de expertises worden samengebra­cht. Daarnaast laat het toe om gegevens te inventaris­eren op grotere schaal. Uiteindeli­jk moet dit proefproje­ct resulteren in een integrale en geuniformi­seerde aanpak tegen sluikstort­en, van monitoring over handhaving tot sensibilis­ering.”

 ?? FOTO HBVL ?? Een glascontai­ner met slimme camera’s om sluikstort­ers te betrappen? Dat was een aprilgrap.
FOTO HBVL Een glascontai­ner met slimme camera’s om sluikstort­ers te betrappen? Dat was een aprilgrap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium