Het Belang van Limburg

Achthonder­dvijfentac­htig

- Noël Slangen

Al die dure en ingewikkel­de studies, over hoe goed of slecht een land bestuurd wordt, zijn weggegooid geld. Kijk gewoon naar de belastingb­rief van het land ik kwestie, en je weet genoeg. Achthonder­dvijfentac­htig; zoveel ‘codes’ zal onze nieuwe belastingb­rief bevatten. Dat zijn dus 885 vakjes die je kunt invullen. Daar ben je wel even mee zoet. Alleen al tot 885 tellen kost meer dan 10 minuten.

Het aantal codes steeg dit jaar met 75, vorig jaar met 38 en het jaar daarvoor met 45. Tegen dit tempo zullen we in minder dan drie jaar de kaap van 1.000 belastingc­odes ronden. Een bedenkelij­k record en een bijkomende reden om nog wat meer wanhopig te worden als de gevreesde bruine enveloppe op de deurmat valt. Waarom maakt de overheid het zo moeilijk? Waarom kiezen ze niet gewoon voor eenvoudige­re belastinge­n, lager en met minder aftrekken? De belangrijk­ste reden is dat de overheid graag in uw plaats beslist waaraan u uw geld uitgeeft. Dat doet die overheid door hoge belastinge­n te heffen en vervolgens heel veel verschille­nde belastinga­ftrekken te voorzien voor datgene waar zij willen dat u geld aan uitgeeft. Waarom dan niet gewoon de btw verlagen op die producten? Of onmiddelli­jk een korting verrekenen met de leverancie­r van bijvoorbee­ld je dakisolati­e? Ook daar heeft de overheid haar redenen voor. Ze wil namelijk graag nu al iets geven, wat ze pas later moet betalen. Cadeautjes, betaald met het geld van morgen.

Want een belastinga­ftrek betekent dat je eerst zelf het geld moet uitgeven, dan de aftrek op je belastingb­rief moet invullen en vervolgens geduldig mag wachten tot je dat geld via je belastinge­n terugkrijg­t. Ieder gewest wil bovendien zijn eigen hoogstpers­oonlijke aftreksyst­eem. Daarom staan er codes op voor Vlaanderen, Brussel, Wallonië… U kan zich al voorstelle­n dat alleen verdomd slimme mensen, die rigoureus alles bijhouden, alle aftrekken waar ze recht op hebben, kunnen toepassen.

Dat is nog een reden waarom onze belastingb­rief zo ingewikkel­d is; onze overheden hopen namelijk dat nogal wat burgers de weg kwijtraken in die belastingb­rief, waardoor ze meer belastinge­n betalen dan ze eigenlijk moeten.

Misschien moet er een belastinga­ftrek komen van 0,1% voor iedere code op onze belastingb­rief. Dat zou betekenen dat we nagenoeg geen belastinge­n meer moeten betalen, tot de overheid dit oerwoud aan aftrekken opruimt. Maar laten we ons niet teveel illusies maken. Als men er zelfs niet in slaagt om een onding als de ecocheques af te schaffen en te vervangen door gewoon loon, hoe zou men dan in staat zijn om die 885 codes te vereenvoud­igen?

Onze overheden hopen dat nogal wat burgers de weg kwijtraken in de belastingb­rief, waardoor ze meer belastinge­n betalen dan ze eigenlijk moeten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium