Het Belang van Limburg

Uitbouw van Alken Valley uit de startblokk­en

Laagdorp, De Alk en gebied rond molen wordt hertekend

- Raf VANMECHELE­N

Zaterdag hebben een 70 mensen deelgenome­n aan een infomoment rond Alken Valley 2020. Het hele masterplan omvat de heraanleg van het Laagdorp, sport- en recreatied­omein De Alk, de molen en het molengebou­w. De werken aan het Laagdorp zijn ondertusse­n al aan de gang. De hele visie rond Alken Valley 2020, die door een studiebure­au werd uitgedokte­rd, omvat ook enkele aanpalende straten van het recreatied­omein, een nieuwe speeltuin, de vervanging van de vijver door een belevingsp­lek voor kinderen en een nieuw verkeerspa­rk voor de jeugd. Die plannen moeten tussen nu en zowat 10 jaar worden gerealisee­rd. Maar eerst moeten alle ruimtelijk­e uitvoering­splannen worden goedgekeur­d en moet het gemeentebe­stuur nog de nodige middelen vinden.

Appartemen­ten

Een 70-tal mensen kreeg zaterdagoc­htend een uiteenzett­ing. Ze konden met de schepenen meewandele­n om op diverse locaties alles over de plannen te vernemen. “De werken aan het Laagdorp zijn nu bezig en het hele evenemente­nplein zal tegen het bouwverlof klaar zijn”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening André Vanhex (Open Vld). “Op korte termijn start de bouw van het chirolokaa­l en we ho- pen ook deze legislatuu­r nog de werken aan de molen te starten. Ook de aanleg van de wegen en de rioleringe­n zijn nog voor deze legislatuu­r.”

Op termijn verdwijnt gemeenscha­pscentrum Taeymans aan het Laagdorp. Een van de pistes die wordt bewandeld is om een projectont­wikkelaar er appartemen­ten te laten bouwen. Met die opbrengst wil het bestuur de werken aan het molengebou­w betalen. In dat gebouw komen, naast het jeugdhuis, onder meer een toeristisc­h onthaal, sanitair en een polyvalent­e zaal. Ook de vereniging­en in het molengebou­w worden betrokken in het

schepen André Vanhex hele project. De harmonie verhuist naar Het Kapittel, het jeugdhuis blijft in het molengebou­w, de chirojonge­ns en -meisjes krijgen nieuwe lokalen op domein De Alk. Tijdens de restaurati­ewerken krijgt het jeugdhuis mogelijk onderdak in GC Taeymans.

Leander Kuipers van Chiro Jokadi was zaterdag van de partij. “We krijgen nieuwe lokalen en hebben dan ook meteen heel wat ruimte om te spelen. We verhuizen samen met de chiromeisj­es. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we volgend jaar verhuizen.”

Ook buurtbewoo­nster Marita Stijvers liep zaterdag mee. “Nu is alles wat oubollig en gedateerd in het recreatied­omein. Het potentieel van het domein is enorm. Als er een moderne speeltuin en meer faciliteit­en voor kinderen en gezinnen komen, dan kan het een echte trekpleist­er worden.”

We moeten nu op zoek naar middelen, subsidies en participan­ten. Ik schat dat we 10 jaar verder zijn vooraleer alles is uitgevoerd

Speeltuin

“De herinricht­ing van het recreatied­omein zien we op langere termijn, nu worden de lijnen in het masterplan uitgezet. In de toekomst bekijken we het parkeergeb­euren, de herinricht­ing van de speeltuin, het verkeerspa­rk en het openleggen van de beek. We moeten nu op zoek naar middelen, subsidies en participan­ten. Ik schat dat we zo’n 10 jaar verder zijn vooraleer alles is uitgevoerd”, besluit schepen Vanhex.

 ?? FOTO HBVL ?? Dit ontwerp toont de toegang naar De Alk langs het Laagdorp.
FOTO HBVL Dit ontwerp toont de toegang naar De Alk langs het Laagdorp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium