Het Belang van Limburg

Hugo Philtjens vraagt het ontslag van gemeentera­adsvoorzit­ter Cuyx

Gouverneur onderschri­jft klacht over storting asbest op containerp­ark

- Francis CROES

Gouverneur Herman Reynders onderschri­jft de klacht van Hugo Philtjens (Open Vld) naar aanleiding van het storten van asbesthoud­end materiaal op een sluitingsd­ag van het containerp­ark (18 juli 2016) en het vorderen van een personeels­lid door toenmalig schepen van milieu Camille Cuyx (CD&V). Hugo Philtjens vraagt nu om deontologi­sche redenen het ontslag van Camille Cuyx, de huidige gemeentera­adsvoorzit­ter. Volgens burgemeest­er Tom Thijsen (CD&V) verliep alles veilig en is van ontslag geen sprake. Hugo Philtjens: “Gezien Camille Cuyx momenteel als voorzitter van de gemeentera­ad een voorbeeldf­unctie heeft, moet hij de juiste conclusie trekken en ontslag nemen. Als toenmalig schepen heeft hij tegen alle regels in de volksgezon­dheid in gevaar gebracht en opdracht gegeven aan een ambtenaar die ter goeder trouw heeft gehandeld. Uit het collegebes­luit, dat pas 3 weken na de feiten werd genomen, blijkt dat het gaat over een grote hoeveel- heid asbest. Het is onduidelij­k of er voor het gevorderde personeels­lid voldoende veiligheid­smaatregel­en werden getroffen.”

In een reactie aan de gouverneur stelde het schepencol­lege dat schepen Cuyx de bewuste opdracht gaf op basis van uitzonderl­ijk omstandigh­eden, verwijzend naar het stormweer dat 25 dagen eerder had plaatsgevo­nden. De gouverneur stelt echter dat het schepencol­lege niet op afdoende wijze heeft aangetoond dat er sprake was van uitzonderl­ijke omstandigh­eden en dat onvoldoend­e concrete maatregele­n werden genomen om de veiligheid van het personeel te garanderen. Volgens de gouverneur kan de schepen zijn bevoegdhei­d enkel via een besluit van het schepencol­lege uitoefenen en heeft een schepen niet het recht om persoonlij­k bevelen te geven aan een personeels­lid. De gouverneur wijst er ook op dat een tractor met aanhangwag­en, waarmee het materiaal werd aangevoerd, niet is toegelaten op het containerp­ark.

Beschermin­g

Camille Cuyx, op vakantie in Frankrijk, was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens burgemeest­er Tom Thijsen gebeurde alles in het belang van de veiligheid. “Dergelijke materialen lossen op een tijdstip dat iedereen op het containerp­ark is toegelaten, lijkt mij veel gevaarlijk­er dan wat de schepen heeft beslist. Op het containerp­ark is het nodige beschermma­teriaal tegen asbest aanwezig. Het personeel weet goed welke beschermin­g zij tegen asbesthoud­ende materialen in acht moet nemen. Van een ontslag van Camille Cuyx is geen sprake. Dit wordt ook niet door de gouverneur gevraagd”, aldus Tom Thijsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium