Het Belang van Limburg

Onfortuinl­ijke Tom Boonen zet in allerlaats­te Ronde ploegmaat op weg naar de zege

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Het laatste echte beeld van Tom Boonen (36) in de Ronde van Vlaanderen is een wegwerpgeb­aar op de Taaienberg, maar toch moeten we vooral onthouden dat hij een geweldige koers reed. Boonen leidde mee de putsch op de Muur, lanceerde Gilbert richting Kwaremont. Een groots afscheid in Roubaix lijkt in de maak. “Een vertrouwen­sboost? Ja, maar ik had liever op het podium gestaan.” Tom Boonen (36) demonstree­rde in zijn laatste Ronde van Vlaanderen waarom hij over één week een onmetelijk­e leegte achterlaat in wielerland. Als editie 101 een langgerekt spektakel was, dan zat Boonen daar voor veel tussen. Te beginnen bij de aanval op de Muur, ook al was die niet echt als aanval bedoeld. “Ik had gedacht dat Sky daar vol zou gaan”, zei Boonen. “Maar dat gebeurde niet. Daarom dacht ik: Foert, we zullen zelf eens doorrijden.” Boonen was vervolgens één van de motoren van de groep die meer dan een minuut wegreed van favorieten Van Avermaet en Sagan. “Iedereen wilde rijden”, aldus Boonen. “Dat is het voordeel geweest van de laatste weken: er is maar over twee man gepraat, hoogstens een klein beetje over Phil. Daarom werkte iedereen met ons mee.”

Boonen overlegde met Gilbert in de aanloop naar de tweede passage van de Kwaremont: “Ik vroeg Phil hoe goed hij was. Hij antwoordde: Heel goed. Daarop ben ik vol naar de Kwaremont gereden. Ik zei: Phil, probeer weg te rijden. Alleen of met iemand anders. Ik probeer dan de boel stil te leggen achter u.”

Boonen deed dat voortduren­d, tot pech hem uit koers sloeg vlak voor de Taaienberg. “Dat is dan zogezegd ‘mijn berg’. Ik schakel van de 53 naar de 42, het binnenblad, maar de ketting ging er alleen bovenaan af, niet onderaan. Zo raakte die geblokkeer­d tussen de twee tandwielen. Je trekt daar één keer aan en je krijgt die ketting daar niet meer uit.”

Wegwerpgeb­aar

Tom Boonen Het is jammer dat de laatste Ronde van Vlaanderen van Boonen daar voor de Taaienberg helemaal in de soep draaide. Ploegleide­r Tom Steels reikte zijn reservefie­ts meteen aan, weliswaar met de ketting op de buitenplaa­t. Boonen trapte zo hard op de trappers dat ook die zich vast trok tussen de twee tandwielen. “Kràk hetzelfde gebeurde”, aldus Boonen, die aan de kant van de weg ontredderd een wegwerpgeb­aar maakte. “Zo moest ik plots op de fiets van Terpstra rijden, maar zijn zadel staat heel ver naar voor. Ik reed met zijn stuur tussen mijn benen en zo rijd je jezelf helemaal kapot.”

Het zou zonde zijn mocht de geschiedsc­hrijving de laatste Ronde van Boonen straks herleiden tot dat ene beeld op de Taaienberg, want het weerspiege­lde absoluut niet de koers die hij had gereden. “Het is jammer”, aldus Boonen. “Maar als een vastgelope­n ketting het enige is dat je tegenkomt in de Ronde, dan mag je ook niet klagen. Er zijn er hier ook die met de ambulance binnen komen.”

In de Sporza Studio demonstree­rde Boonen nog wat meer zijn talent om te relativere­n. Toen analist Eddy Planckaert ironisch opmerkte dat hij nog kansen genoeg zou krijgen om de Ronde te winnen, speelde de Quick Step-kopman gretig mee: “Ik zeg dat ook altijd in de ploeg: Ach, het seizoen is nog lang.”

Niet dus. Volgende week rijdt Boonen de allerlaats­te koers in zijn carrière. En niemand hoeft er na de Ronde nog aan te twijfelen dat hij sterk genoeg is om daar op het allerhoogs­te te mikken. “Ja, dit was een vertrouwen­sboost”, zegt Boonen. “Maar die had ik niet nodig. Ik had liever op het podium gestaan vandaag. Dat was ook mogelijk, denk ik.” Boonen noemde het op de persconfer­entie afgelopen vrijdag een realistisc­h scenario dat hij voor Gilbert zou werken in de Ronde om in Roubaix dan de rollen om te draaien. Gisteren heeft hij alvast zijn deel van dat contract ingevuld. “Mooi dat Phil het kon afmaken”, zegt Boonen. “Maar daar heb ik ook nooit aan getwijfeld. Klasbakken als Gilbert of Valverde, als die de Ronde drie keer rijden weten ze ook hoe ze die moeten winnen.”

Klasbakken als Gilbert of Valverde, als die de Ronde drie keer rijden weten ze ook hoe ze die moeten winnen

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium