Het Belang van Limburg

“Eerste stap naar Europa”

Enkel Genk kan Genk uit de finale van PO2 houden

- Roger COX

Enkel Genk kan Genk uit de finale van PO2 houden. Zeg dat wij het gezegd hebben. Als de Limburgers gefocust zijn, is niemand in poule B bij machte om deze geoliede machine af te stoppen. Al zeker een gehandicap­t Lokeren niet. De Waaslander­s werden van begin tot eind onder de voet gelopen en ontsnapten aan een vernederin­g. “Soms combineren we nog op de doellijn”, plaatste coach Albert Stuivenber­g een terechte kritische kanttekeni­ng. Kan Genk zich opladen voor play-off 2? Die vraag stelde iedereen zich na speeldag 30 in de reguliere competitie. Ja, dus. De slechts voor de helft gevulde Luminus Arena kirde van genot bij al die fraaie patronen die de thuisploeg op de grasmat toverde. De focus was er. “Alles wat we afgesproke­n hadden, werd uitgevoerd”, toonde de coach zich tevreden. “Het tempo, het spel tussen de linies, dreiging, diepgang, het was er allemaal. Hartstikke goed. We creëerden heel veel kansen.” Maar doelpunten? Die bleven lang uit. “Geweldig voetbal is één ding. Jezelf belonen, een ander”, zuchtte Stuivenber­g. “Gelukkig scoorden we op slag van rust. En, toegegeven, 4-0 is een mooie uitslag, een knappe prestatie. Maar je moet niet bang zijn om op doel te schieten.

Albert STUIVENBER­G Soms proberen wij op de doellijn nog te combineren.” Kortom, de kat hield de muis zaterdag te lang in leven. In de reguliere competitie kostte dat regelmatig punten. Remember Genk-Lokeren van 4 december. 1-2. Zaterdag niets daarvan. Zelfs de vertraging­smanoeuvre­s van Lokeren en de laksheid van ref Lambrechts konden Genk niet uit het ritme halen. Maar - en dat is zonder meer po- sitief voor deze jonge groep - nooit sloop er overhaasti­ng, twijfel of ergernis in het spel. “Klopt”, bekende Stuivenber­g. “Dat hebben we prima gedaan. We hebben op geen enkel moment het geduld verloren.”

Eerste van Boëtius

“We worden steeds volwassene­r, ik vond het leuk voetballen”, straalde Jean-Paul Boëtius, die zijn persoonlij­ke rekening bij Genk opende. “Ik heb er een paar maanden op moeten wachten. Maar eindelijk is dat doelpunt er. 4-0 is een mooie score. Al hebben we tot het einde wel gas moeten geven omdat die bal er maar niet in wilde. Toch denk ik dat we deze wedstrijd heel serieus hebben aangepakt. Het leek misschien niet zo, maar zij probeerden wel degelijk druk te zetten. Alleen kropen wij daar telkens fluks onderuit. Dat is de kracht van dit team. Zo’n Pozuelo legt de bal links en rechts panklaar voor iedereen. Een ras-Spanjaard is het. Hij wordt beter door ons, wij worden beter door hem.” Logisch vervolg: Genk moet PO2 winnen. Boëtius: “Dat is voor ons een uitgemaakt­e zaak. Ik had liever in PO1 gezeten. Maar dat is nu eenmaal niet zo. Wij willen volgend seizoen opnieuw Europa in. Dus moeten wij PO2 naar onze hand zetten. Dit was de eerste stap.”

Je moet jezelf wel belonen, je moet niet bang zijn om te schieten. Soms combineren we nog op de doellijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium