Het Belang van Limburg

“Mijn verwachtin­gen overtroffe­n”

Jasper Philipsen wint rit en eindklasse­ment in Triptique Monts en Chateaux

- Freddy VAES

Jasper Philipsen (19) was de beste in de hoog aangeschre­ven Triptique Monts en Chateaux. Zaterdag won hij de tweede rit en zondagvoor­middag pakte hij de leiderstru­i, die hij in de namiddagri­t met bravoure verdedigde. De knaap uit Ham is amper een maand belofte, maar geeft meteen zijn visitekaar­tje af. Jasper Philipsen is de eerste Limburgse winnaar, maar het was zelfs al acht jaar geleden dat met Kris Boeckmans een Belg deze rittenweds­trijd op zijn naam kon schrijven. Een erelijst met namen als Bob Jungels, Tom Dumoulin, Thomas De Gendt, Tom Leezer, Lars Boom, Thomas Dekker, Stijn Devolder en Mathew Hayman, zegt voldoende over de sportieve waarde van deze Triptique. “Gewoon schitteren­d”, glundert de bescheiden Philipsen. “Dit overtreft al mijn verwachtin­gen. Na die ritzege van zaterdag was mijn Triptique al meer dan geslaagd. Maar omdat ik daardoor dicht in het klassement kwam en er zondagvoor­middag een tijdrit van 10km op het programma stond, moest ik wel voor meer gaan. En dat is me wonderwel gelukt.”

Tussenspur­t

Vrijdag had het talent uit Ham al geprobeerd om de eerste rit te winnen. Philipsen ging er in de slotfase vandoor met nog drie andere renners. De vier werden pas op minder dan een kilometer van de finish gegrepen. Zaterdag had hij meer geluk. Philipsen spurtte sneller dan Milan Menten. Beide Limburgers maakten deel uit van een kopgroep van 19 renners, die om de zege mochten spurten. Philipsen won ook twee rushes, waarin bonificati­es te verdienen vielen. In de tijdrit van zondag legde Philipsen beslag op de vierde plaats en daarmee pakte hij de leiderstru­i. Namiddag verdedigde de Hammenaar die met bravoure. “Met dank aan mijn BMC-ploegmaats”, benadrukt Jasper. “Makkelijk was het zeker niet. Dunbar, die tweede stond in het klassement, ging onderweg voluit voor de bonificati­es in de tussenspur­ten. Bovendien kreeg ik op 30 kilometer van de meet nog af te rekenen met een lekke band, maar mijn ploegmaats brachten me snel weer terug.”

In die slotrit werd een kopgroep van negen net voor de finish nog ingelopen. Philipsen spurtte nog mee voor de zege en werd vierde. Na afloop kreeg Philipsen van de bondscoach nog te horen dat hij geselectee­rd is voor de Ronde van Vlaanderen voor beloften van volgende week. Hij neemt de plaats in van zijn BMC-ploegmaat Nathan Vanhooydon­ck die sukkelt met een knieblessu­re. “Bijzonder jammer voor Nathan, maar ik ben wel blij dat ik zijn plaats mag innemen. Ik zou sowieso de Ronde rijden met de Limburgse selectie. Maar als jonge snaak, die nog maar een maand belofte is, nu al deel mogen uitmaken van de nationale ploeg maakt me heel gelukkig”, aldus Philipsen. Winst voor Meeus - Lommelaar Jordi Meeus heeft zijn start bij de beloften zeker niet gemist. Na een reeks ereplaatse­n behaalde hij in Amay zijn eerste overwinnin­g. Hij haalde het in een massaspurt met ruim verschil. Meteen raak voor Fretin - Na een druk pisteseizo­en won Fretin meteen zijn allereerst­e wegwedstri­jd van het jaar. Een wedstrijd van 80 kilometer in het Franse La Ferrière. Een beetje een Strade Bianchi voor nieuweling­en omdat de renners over heel wat onverharde wegen moeten. Van den Oetelaar in Dilsen - Steven Van den Oetelaar was in Dilsen de beste van een grote kopgroep. Die wedstrijd ligt de Lommelaar blijkbaar. Vorig jaar werd hij er als eerstejaar­s 9de en derde Belg in een wedstrijd die gedomineer­d werd door de Amerikanen. Dit jaar, met uitzonderi­ng van drie Nederlande­rs, enkel landgenote­n aan de start. Paulus sterk - Truienaar Milan Paulus mag op een sterk weekend terugblikk­en. Zaterdag in Harzé werd hij op 200 meter van de meet pas teruggepak­t. Zondag in Zoutleeuw probeerde hij het opnieuw. Dit keer met Gil Gelders als gezel. Beiden spurtten voor de zege. Paulus werd tweede.

 ?? Foto FV ?? Philipsen drinkt een glaasje op zijn knappe overwinnin­g.
Foto FV Philipsen drinkt een glaasje op zijn knappe overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium